ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΓΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή)
Κουλτούρα κατανάλωσης παγωτού και κατά τη χειμερινή περίοδο προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, σε μια προσπάθεια αφενός να αυξήσουν την αγορά και αφετέρου να αντισταθμίσουν τις απώλειες της θερινής περιόδου, οι...
οποίες ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές, μιας και οι πωλήσεις υποχώρησαν 18% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού ετησίως είναι 7 - 8 κιλά, όταν σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως
η Σουηδία είναι 14 κιλά. Προς αυτή την κατεύθυνση η Unilever θα διατηρήσει στα ψυγεία επιλεγμένων καταστημάτων των σούπερ μάρκετ και κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα παγωτά Ben & Jerry’s. Πρόκειται για το ένα από τα τρία σήματα παγωτού που διαθέτει πλέον η Unilever στην ελληνική αγορά (τα άλλα δύο είναι τα Algida και από πέρυσι και τα ΕΒΓΑ) και που ανήκουν στην κατηγορία των premium παγωτών. Σε ανάλογες κινήσεις προβαίνουν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Και αν οι εταιρείες ετοιμάζονται για τις κινήσεις τους μέσα στον χειμώνα, αλλά και για το τι θα πράξουν το επόμενο καλοκαίρι, προσπαθούν την ίδια ώρα να ξεχάσουν το φετινό καλοκαίρι, ένα από τα χειρότερα για την αγορά παγωτού.
Aπώλειες 32%
Μέχρι και τον Ιούνιο η αγορά έφτασε να έχει απώλειες σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 32%, οι οποίες ώς ένα βαθμό περιορίστηκαν ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και της αύξησης της τουριστικής κίνησης, για να κλείσει τελικώς η φετινή θερινή περίοδος με υποχώρηση της αξίας των πωλήσεων κατά 18% σε σχέση με πέρυσι. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων είναι μικρότερη (σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς εκτιμάται σε 15%), τότε στην πολύ μεγάλη κάμψη του τζίρου στην κατηγορία του παγωτού έχει συμβάλει και η μετατόπιση των καταναλωτών προς φθηνότερα προϊόντα. Τα παγωτά ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν πλέον τον απόλυτο κυρίαρχο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις παγωτών στα σούπερ μάρκετ, καθώς το μερίδιό τους υπερβαίνει το 50%. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου στην Ελλάδα οι πωλήσεις παγωτών από τα σούπερ μάρκετ για κατανάλωση εντός οικίας αποτελούν μόλις το 20% των συνολικών πωλήσεων, ενώ το υπόλοιπο 80% γίνεται κυρίως από περίπτερα και μικρά σημεία πώλησης ή σε χώρους μαζικής εστίασης.
Φθηνότερα προϊόντα
Ως γραμμή άμυνας στην εξάπλωση των παγωτών ιδιωτικής ετικέτας και προκειμένου να προσαρμοσθούν στις ανάγκες των καταναλωτών για φθηνότερα προϊόντα οι περισσότερες βιομηχανίες προχώρησαν φέτος στην παραγωγή προϊόντων με τιμή κάτω του 1 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Unilever η οποία λάνσαρε στην αγορά 10 κωδικούς με το σήμα Algida και δέκα κωδικούς υπό το σήμα της ΕΒΓΑ με τιμή κάτω από 1 ευρώ. Συρρίκνωση, η οποία όμως δεν μπορεί να μετρηθεί, εμφανίζει και η κατανάλωση παγωτού στους χώρους εστίασης, ειδικά μετά τον Αύγουστο, λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23%.
Mερίδια αγοράς
Σε ό,τι αφορά τα μερίδια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τ
Keywords
Τυχαία Θέματα