Καζανι που βραζει το ιραν

11:43 4/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Μετά τα πρόσφατα επεισόδια με τους βρετανούς διπλωμάτες, και η γαλλική πρεσβεία στο Ιράν αποφάσισε προληπτικά να μειώσει την παρουσία της στη χώρα, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έτσι, αρκετά από τα μέλη του προσωπικού της... πρεσβείας -διπλωμάτες και οι οικογένειές τους- αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν στη Γαλλία. Παράλληλα έφτασαν στην Τεχεράνη οι Ιρανοί διπλωμάτες που αποχώρησαν από τη Βρετανία, μετά από σχετικό αίτημα του Φόρεϊν Όφις. Στο αεροδρόμιο, κατα την «υποδοχή» τους υπήρχε ομάδα ατόμων
που φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στη Βρετανία». Οι 25 διπλωμάτες διέφυγαν τελικά από τους πίσω διαδρόμους του αεροδρομίου.
Να υπενθυμίσουμε πως η ένταση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε χώρες της Δύσης και το Ιράν, κλιμακώθηκε μετά την εισβολή στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα κλείσει την πρεσβεία του στην ιρανική πρωτεύουσα.Στο ίδιο «πνεύμα», η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν, με την σειρά τους ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις, και η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για προληπτικούς λόγους την πρεσβεία της στην χώρα.Η τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών είναι παρόμοια με την κρίση που είχε προκληθεί το 1989, όταν η Βρετανία πρόσφερε κάλυψη στον συγγραφέα Σαλμάν Ράσντι επειδή οι «Σατανικοί στίχοι» θεωρήθηκαν βιβλίο - βλασφημία από το ιρανικό καθεστώς.Επίσης η Τεχεράνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις δυτικές χώρες εξαιτίας του πυρηνικού προγραμματος του Ιράν, που κατά την ΙΑΕΑ ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων και όχι για παραγωγή ενέργειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα