ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

09:21 3/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών είναι ο μεγάλος νικητής στις ομοσπονδιακές εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα στον Καναδά, καθώς εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών, γεγονός που θα του επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδονται από τα μεγαλύτερα...
τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Το CBC,το CTV και το Global, ανέφεραν ότι οι Συντηρητικοί είναι οι νικητές των εκλογών και ότι εξασφαλίζουν περίπου 164 έδρες
στο Κοινοβούλιο, αριθμός αρκετός για να τους οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, αφού το σύνολο των βουλευτών είναι 308.
Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Χάρπερ, πρωθυπουργός από το 2006, κέρδισε τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις (2006 και 2008) αλλά χωρίς πλειοψηφία, ηγούμενος συμμαχικών κυβερνήσεων.
Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) φαίνεται να έρχεται δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι Φιλελεύθεροι ακολουθούν. Οι Φιλελεύθεροι είναι ιστορικά το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι Νέοι Δημοκράτες φαίνεται πως παίρνουν τώρα τον ρόλο αυτό.
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Αυτονομιστικού κόμματος του Κεμπέκ, Ζιλ Ντουσέπ, μετά την εκλογική του ήττα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι παραιτείται. Το κόμμα, που επιθυμεί την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, έμεινε με μόλις δύο έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή των Κοινοτήτων από 47 που διέθετε.
Η ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, Ελίζαμπεθ Μέι, εξελέγη στις ομοσπονδιακές εκλογές και έτσι για πρώτη φορά ένα κόμμα οικολόγων εισέρχεται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η 56χρονη Ελίζαμπεθ Μέι επικράτησε του υποψήφιου του Συντηρητικού Κόμματος στην εκλογική μάχη στη Βρετανική Κολομβία, την πλέον δυτική επαρχία του Καναδά, κατά την οποία οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα