Κοινη δραση βουλγαριασ-ελλαδας για να περιοριστουν οι ογκοι νερου

07:50 19/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας, από τις οποίες ζήτησε μείωση του όγκου νερού που απελευθερώνεται από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ, είχε χθες ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Παυλίδης...

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παυλίδης είπε ότι λίγες ώρες μετά το αίτημά του, έλαβε την απάντηση πως θα περιοριστούν στο μέγιστο οι παροχές νερού, διευκρινίζοντας όμως ότι για να γίνει αισθητή η μείωση στο ελληνικό τμήμα των ποταμών μεσολαβούν πολλές ώρες.
Όσον αφορά στην κατάσταση των αναχωμάτων,
ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν σε λίγα σημεία όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης. «Είχαμε κάποιο πρόβλημα σε 2-3 σημεία όπου υπήρχαν έργα σε εξέλιξη, από τα δεκάδες που είχαμε αναπτύξει. Συγκεκριμένα σε δύο αναχώματα ένα στο Διδυμότειχο και ένα στο Σουφλί οι εργασίες υπερύψωσής τους θα ολοκληρώνονταν σε λίγες ημέρες αλλά μας πρόλαβαν τα καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά δεν εξαρτώνται από εμάς. Δεν οφείλονταν στην περιφέρεια οι καθυστερήσεις, αλλά στα προβλήματα αδειοδότησης λήψης γαιωδών και αδρανών υλικών από τους δανειοθαλάμους του Έβρου, τα ελεγκτικά συνέδρια κ.α».
Στο μεταξύ στο βόρειο Έβρο ήταν και σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, προς αποφυγήν του κινδύνου να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε πως υψηλή αλλά σταθερή παραμένει η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα, με μοναδική εξαίρεση τη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης όπου συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζας και Έβρος, όπου καταγράφονται 1400 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου η απόφαση τεχνικής παρέμβασης με το άνοιγμα των θηροφραγμάτων και την κατάκλυση 3000 στρεμμάτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πύθιο φαίνεται ότι βοήθησε προσωρινά στην εκτόνωση της κατάστασης.«Τόσο η πολιτική προστασία όσο και τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών βρίσκονται σε επιφυλακή, με τα τελευταία να συνεχίζουν τις εργασίες υπερύψωσης διαφόρων αναχωμάτων. Άλλωστε ο νομός παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου, απόφαση που είχε ληφθεί εντός του προηγούμενου έτους για λόγους ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης».
Keywords
Τυχαία Θέματα