"ΚΟΥΡΕΜΑ" 50% ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανόν να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ζημίες που να αντιστοιχούν περίπου στο 50% των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 43...
οικονομολόγων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν «κούρεμα» 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα - με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.
Η επιβολή ενός κουρέματος
της τάξης του 50% θα ήταν σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.
Δεύτερον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν κούρεμα έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα κούρεμα της τάξης του 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.
Πράγματι, έξι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.
Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΟΥΡΕΜΑ 50 ΒΛΕΠΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΟΙ,kourema 50 vlepoun, eidikoi