Λαγκαρντ: "οι ευρωπαιοι ας μιλησουν με μια φωνη για την κριση"

Να μιλήσουν «με μία φωνή» για την κρίση χρέους κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ασκώντας τους κριτική για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τα...
οποία -κατά την ίδια- δεν ήταν «αρκετά λεπτομερή». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο. Περισσότερο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη δεν θα βιώσουν ένα κραχ
το 2012.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η κρίση χρέους που συνεχίζεται και το 2012 μετά από μία ευρωπαϊκή σύνοδο στις 9 Δεκεμβρίου η οποία κατεύνασε μόνο προσωρινά τις αγορές, «είναι μία κρίση εμπιστοσύνης στο δημόσιο χρέος και στην αντοχή του οικονομικού συστήματος», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου δεν ήταν αρκετά λεπτομερής σε οικονομικούς όρους», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν «χρήσιμο για τους Ευρωπαίους να μιλούν με μία φωνή και να ανακοινώσουν ένα απλό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα». «Οι επενδυτές το περιμένουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, μέρος του προβλήματος αποτελούν οι εθνικές εκκλήσεις για προστατευτισμό, οι οποίες δυσκολεύουν την εφαρμογή στρατηγικών διεθνούς συνασπισμού.

Οι αναδυόμενες χώρες έχουν επίσης επηρεαστεί, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέροντας ως παραδείγματα την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Καθησυχάζει ο Σόιμπλε

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα βιώσουν ένα κραχ το 2012, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στην ΕΕ υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα των μελών να διατηρηθεί μία σταθερότητα», τόνισε.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη «ορισμένες εκπλήξεις και νευρικότητα», σπεύδοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι «είμαστε σε θέση να τις χειριστούμε».

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι επενδυτές θα βρουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα