Λενε "οχι" στη σπαταλαη τροφιμων

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην αποθήκη τροφίμων του παραρτήματος του Πανελλήνιου Φιλανθρωπικού Σωματείου Αρτος - Δράση στην Ηλιούπολη, εθελοντές ξεδιαλέγουν προσεκτικά φρούτα και λαχανικά. Τα τοποθετούν στο ζύγι και ύστερα σε πλαστικές σακούλες. Πρόκειται...
για ελαφρά ωριμασμένα προϊόντα μαναβικής, που πρόσφατα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και σήμερα αναδιανέμονται από το Σωματείο σε απόρους. Δίπλα, φρέσκιες φραντζόλες - όπως συσκευάστηκαν το ίδιο πρωί. Είναι τοποθετημένες με τάξη.
Από
το 1997 εθελοντές διανέμουν καθημερινά φρέσκα τρόφιμα που τα σούπερ μάρκετ, τα αρτοποιεία και ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης δεν κατάφεραν να πουλήσουν μέχρι το τέλος της μέρας και θα πετούσαν στα σκουπίδια. Τον Νοέμβριο οι προσπάθειές τους βραβεύτηκαν στον έκτο διαγωνισμό των Νησίδων Ποιότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η ΙΔΕΑ προέκυψε όταν μια ομάδα φίλων παρατήρησε τη σπατάλη έτοιμου φαγητού στις κοινωνικές εκδηλώσεις και αποφάσισε να αναλάβει δράση. «Προσέξαμε πως οι ποσότητες που ετοιμάζονταν ήταν πάντα μεγαλύτερες από εκείνες που τελικά καταναλώνονταν. Αποτέλεσμα: φρεσκομαγειρεμένο φαγητό κατέληγε στα σκουπίδια», λέει στα «ΝΕΑ» ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, οικονομολόγος και πρόεδρος του σωματείου Λάζαρος Παπαγεωργίου. Μαζί με τα τριάντα τρία ιδρυτικά μέλη του Αρτος - Δράση άρχισαν να μαζεύουν αυτά τα τρόφιμα, διανέμοντάς τα αρχικά σε αστέγους που ζούσαν σε πάρκα της Αθήνας. Επόμενο βήμα ήταν η δικτύωσή τους με μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης και η συνεργασία τους με τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας. Δεν θέλησαν να αφήσουν τίποτα να πάει χαμένο. Οι αρτοποιοί τους τροφοδοτούσαν με φραντζόλες ψωμί και σφολιατοειδή που παρέμεναν απούλητα στα ράφια τους κι εκείνοι αναλάμβαναν την παραλαβή και τη διανομή τους σε ιδρύματα. «Ενα από τα ιδρύματα που υποστηρίζαμε μόνο με ψωμί και αρτοσκευάσματα εξοικονόμησε τόσα χρήματα, ώστε διπλασίασε τον χώρο εστίασής του και τον αριθμό των μερίδων στα συσσίτια», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Από το 1997 το σωματείο εκτιμάται πως σιτίζει και υποστηρίζει 18.000 - 20.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η διανομή τροφίμων, ρουχισμού και επίπλων γίνεται σήμερα από τα εννέα παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα. Το παράρτημα της Ηλιούπολης υποστηρίζει σήμερα 160 οικογένειες από τις συνοικίες των νοτιοανατολικών προαστίων, αναφέρει ο γραμματέας του σωματείου και υπεύθυνος του παραρτήματος Θεόδωρος Βερβερέλης. Ο ψυχολόγος - συνταξιούχος σήμερα - εργάζεται εδώ εθελοντικά τα τρία τελευταία χρόνια. Υπολογίζει πως κάθε υποστηριζόμενη οικογένεια παραλαμβάνει περίπου 20 κιλά τροφίμων την εβδομάδα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για υποστήριξη αυξάνεται συνεχώς, καθώς τουλάχιστον δέκα άνθρωποι προστίθενται στις λίστες του κάθε μήνα. Ετσι, από τις αρχές του 2012 στον ίδιο χώρο θα διοργανώνονται και συσσίτια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η φιλοσοφία του σωματείου περικλείεται σε μια φράση, λένε οι εθελοντές: «Η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα είναι η υπογραφή του ανθρώπινου με
Keywords
Αναζητήσεις
αρτος δραση ηλιουπολη
Τυχαία Θέματα