Λιστα 11,5 δις ζητα η τροϊκα

10:23 13/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Τον... λογαριασμό της διετίας 2013-2014 ο οποίος ανέρχεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, στα 11,5 δισ. ευρώ, ετοιμάζει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση προκειμένου να τον παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι...
καταφθάνουν στην Αθήνα στις 24 του μήνα.
Πρόκειται για περικοπές δαπανών που βάσει Μνημονίου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στο
«πακέτο» της επόμενης διετίας θα περιληφθούν περικοπές υψηλών συντάξεων, ψαλίδισμα ή και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο δημόσιων φορέων, αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, μείωση προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την τρόικα να επιμένει σε απολύσεις, περιστολή ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και μείωση εξοπλιστικών δαπανών.
«Μπούσουλα» για τις παρεμβάσεις θα αποτελέσει μελέτη του ΚΕΠΕ για τις κρατικές δαπάνες στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να τεθεί πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, για κάθε συνταξιούχο, με δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο σε έκθεσή του για το σχέδιο περικοπών προτείνει εξοικονόμηση:
Εως 4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Μάλιστα, συστήνεται να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίδεται μόνο στο 20% των πολιτών που ανήκουν στον «φτωχό πληθυσμό».
Μέχρι 2 δισ. ευρώ από το κλείσιμο Οργανισμών, τη συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών και τις απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι έως το 2015.
Εως 4 δισ. ευρώ από νέες περικοπές στις συντάξεις, κυρίως τις υψηλές.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέτρα θα προσδιοριστούν πριν τεθεί διά της επίσημης οδού και εξεταστεί από τους εταίρους μας το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί σε περίπτωση που Ευρωζώνη και ΔΝΤ πουν «ναι» σε διετή χαλάρωση, τα 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοικονομηθούν σε τέσσερα χρόνια.
Το θέμα εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν εννέα υπουργοί και ένας υφυπουργός.
Η αναζήτηση «κωδικών» για να προκύψει η περιστολή των δαπανών συνεχίζεται σήμερα σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων. Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις και η δημοσιονομική τους απόδοση θα παρουσιαστούν στην τρόικα στις 24 του μήνα.
Οπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, και θα εξευρεθούν ισοδύναμα που θα υποκαταστήσουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
ΠΟΙΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα