ΛΙΒΥΗ: ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα κηρύξει επισήμως την απελευθέρωση της Λιβύης το Σαββατοκύριακο μετά το θάνατο του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι. «Το συμβούλιο θα κάνει την οριστική ανακοίνωσή του για την...
απελευθέρωση της Λιβύης το Σάββατο», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Το αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως το ΕΜΣ θα μεταφέρει
την έδρα του από την Βεγγάζη στην Τρίπολη και θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση μέσα σε 30 ημέρες.

Σήμερα η συζήτηση για τον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, μια ημέρα μετά την πτώση της Σύρτης και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών θα συνέλθει στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες «με τη Λιβύη στην ατζέντα των συνομιλιών», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών αναμένεται να συμφωνήσουν στον τερματισμό της επιχείρησης η οποία είχε αρχίσει στις 31 Μαρτίου, ενώ οι νέες λιβυκές αρχές ετοιμάζονται σήμερα να ανακοινώσουν την πλήρη απελευθέρωση του λιβυκού εδάφους.

«Για το ΝΑΤΟ, το σημαντικό στρατιωτικό γεγονός που ελήφθη υπόψη είναι η πτώση της Σύρτης και όχι ο θάνατος του Καντάφι, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε στόχος της αποστολής», δήλωσε διπλωμάτης.

«Οι σημαντικότερες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Βρετανία, θέλουν να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και να τερματιστεί η αποστολή την ενδεδειγμένη στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει ένα μέρος των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεών του στ' ανοικτά της Λιβύης για ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών, για να είναι σε θέση να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Κατά το ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.
Keywords
Τυχαία Θέματα