ΛΟΒΕΡΔΟΣ : ΠΕΝΤΕ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

00:01 2/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Πέντε μορφές συγχωνεύσεων ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με τους εμμπλεκόμενους φορείς για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.Σύμφωνα με την πρώτη μορφή θα υπάρχει ένας διοικητής για δύο η περισσότερα νοσοκομεία. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο...

Η δεύτερη μορφή προβλέπει κοινή διοίκηση για δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία.
Ο τρίτος τρόπος συγχώνευσης θα αφορά συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των
νοσοκομείων. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο περισσότερες από μια κλινικές που θα έχουν μικρό αριθμό γιατρών.
Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος οι πολλές κλινικές συνεπάγονται σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και κατακερματισμό των δυνάμεων.
Η τέταρτη μορφή συγχωνεύσεων προβλέπει συνεργασίες νοσοκομείων, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην Αθήνα.
Τέλος, σύμφωνα με τον πέμπτο τρόπο θα μετατραπούν μικρά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.
Στόχος των συγχωνεύσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, είναι η νέα κατανομή και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου, δυναμικού, των πόρων και των υποδομών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών για θέματα Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μύθος ότι αν μειωθούν οι δαπάνες υγείας θα μειωθεί και η ποιότητα των υπηρεσιών καθώς οι αλλάγες αυτές θα «συμμαζέψουν» το χώρο και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση της υγείας, όπως ακούγεται.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις, Λυκούργος Λιαρόπουλος, επισήμανε ότι στη χώρα λειτουργούν πολλά αλλά και παλιά νοσοκομεία που είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς αλλά και δαπανηρά λόγω των συνεχών έργων επισκευής.
Ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε επίσης ότι τα μικρά νοσοκομεία που λειτουργούν με πολλά προβλήματα είναι ουσιαστικά επικίνδυνα καθώς οι ασθενείς νομίζουν ότι απευθύνονται σε νοσοκομείο το οποίο όμως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα γίνουν στα νοσοκομεία της Αττικής. Ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
Επισημάνσεις του συλλόγου ΑΜΕΑ
Στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους κοινωνικούς φορείς, για τις συγχωνεύσεις, εκπρόσωπος συλλόγου Ατόμων με Ειδικές ανάγκες επισήμανε στον κ. Λοβέρδο πως ο διάλογος γίνεται σε ένα κτίριο στο οποίο υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλες τουαλέτες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με κινητικά προβλήματα να αναγκάζονται να νοικιάσουν χημικές τουαλέτες, τις οποίες έχουν δίπλα από τα κρεβάτια τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα