Μαχη με τους δανειστες

10:17 27/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος)
Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος τη δύσκολη αποστολή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τα «δώρα». Προθάλαμος η χθεσινή διυπουργική για τη σύσκεψη των αρχηγών. Με το...
δεκασέλιδο «γράμμα» της τρόικας, τα «τελεσίγραφα» και τα περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη σύνταξη του νέου μνημονίου, κινείται η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν,
την στιγμή που ο πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος δίνει προσωπική μάχη για ένα αποτέλεσμα που θα αντιμετωπίζει την οικονομική ύφεση στην πράξη.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της άτυπης Κυβερνητική Επιτροπής, ο κ. Παπαδήμος αλλά και οι συμμετέχοντες υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα «ξεχάσουν» το κείμενο που είχαν μπροστά τους - δηλαδή ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν ενδεχόμενες «κόκκινες γραμμές» πριν ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός τον κρίσιμο κύκλο της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, πήγαν, είδαν (το κείμενο), συζήτησαν και απήλθαν με λιγότερες βεβαιότητες από την ώρα της προσέλευσής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι πια ιδαιτέρως περιορισμένα, η τρόικα ασκεί αφόρητη πίεση για την κατάργηση του 13-14ου και του κατώτατου μισθού, ενώ βάζει χωρίς περιστροφές στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, πολλά νέα σκληρά μέτρα εν όψει των «υπογραφών» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, της νέας δανειακής σύμβασης, του νέου μνημονίου και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το PSI (εντός των προσεχών ωρών ή ημερών).

Διά των υπουργών στη σύσκεψη φάνηκε ότι τα τρία κόμματα είναι στα όρια των πολιτικών τους αντοχών σχετικά με τις «ανατροπές» στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τις αναμενόμενες μαζικές απολύσεις στο δημόσιο λόγω της κατάργησης φορέων, αλλά και της εφαρμογής της μελέτης των Γάλλων-εταίρων που έχουν την ευθύνη του πλάνου για την αξιολόγηση (οι Γερμανοί «σερφάρουν» στην αυτοδιοίκηση). Ο Λ. Παπαδήμος πάντως έδωσε την αίσθηση ότι παρά τα «τελεσίγραφα» ο ίδιος θα δώσει προσωπική μάχη για τους δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, με επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με το επιπλέον πρόβλημα που θα προκαλέσει στην περίοδο της... απόλυτης ύφεσης.
Ωστόσο κατά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν απόφαση για την εξαίρεση των ένστολων (στρατιωτικών και αστυνομικών), των νοσοκομειακών του ΕΣΥ (γιατρών), των πανεπιστημιακών και των δικαστών από το «τσεκούρι» στους μισθούς τους εφεξής - δηλαδή την εξαίρεση από τα «κακά» του ενιαίου μισθολογίου.
Ο κ. Κουτρουμάνης, πάλι, θέλοντας να βρει ισοδύναμα στην κατάργηση των «δώρων», πρότεινε τη στοχευμένη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 10%, ποσοστό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Για τα επικουρικά ταμεία τονίστηκε ότι για την επόμενη τριετία απαιτείται η ανεύρεση 650 εκ. ώστε να μη μειωθούν - άρα άναψαν το «πράσινο φως» για περικοπές...
- Είναι πασιφανές ότι η κυβερνητική σύσκεψη λειτούργησε ως «προθάλαμος» της προσεχούς σύσ
Keywords
Τυχαία Θέματα