Με μεγάλη άνοδο 4,6% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο

18:22 19/8/2019 - Πηγή: Fimotro

Με μια αντίδραση που «ξύπνησε» ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους traders, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επανέλθει δυναμικά πάνω από τις 800 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο μάλιστα να ηγείται της ανάκαμψης, σημειώνοντας άνοδο που πλησίασε ακόμη και το 9% και καλύπτοντας σημαντικό μέρος της πτώσης των προηγούμενων τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,58% στις 828,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 798,84

μονάδων και 831,25 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 61,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 287 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,28%, στις 2.032,49 μονάδες, ενώ στο +5,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.327,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,79% στις 670,38 μονάδες.

Η αγορά μόλις εισήλθε στην πολύ σημαντική ζώνη των 777-805 μονάδων, έδωσε το αγοραστικό σήμα από χαρτοφυλάκια που επιμένουν να προεξοφλούν μια μακροχρόνια ανάκαμψη. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από εγχώριους αναλυτές, οι διορθώσεις σε μια αγορά που έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις είναι μέσα στο «πρόγραμμα», ακόμη και αν προκαλούν αναταράξεις στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Έτσι, πολλά χαρτοφυλάκια έδειξαν να εκμεταλλεύτηκαν τη μεγάλη διόρθωση που έχει προηγηθεί, καθώς από τις αρχές Αυγούστου το ΧΑ έχει χάσει σχεδόν 5,3 δισ. ευρώ σε αξία, αφού η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κάτω από τα 55 δισ. ευρώ, από 61,1 δισ. στο κλείσιμο της 31ης Ιουλίου. Οι περισσότεροι τίτλοι είχαν καταγράψει σημαντικές απώλειες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 30%.

Βέβαια, αυτό που προβλημάτισε σήμερα ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, παρά το γεγονός ότι η ένταση της αντίδρασης ίσως να δικαιολογούσε καλύτερο ρυθμό συναλλαγών. Και αυτό αποδίδεται κυρίως στην απουσία ή την επιλεκτικότητα των πωλητών, ενώ παρατηρήθηκε η τακτική από ορισμένα χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.

Και τούτο διότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης που να αναμένεται, δεδομένου του ότι την προσεχή Παρασκευή αναμένεται και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, η οποία όμως, μετά την επιφυλακτική στάση του οίκου Fitch, η οποία προβλημάτισε σε κάποιο βαθμό την αγορά, δεν αναμένεται να αλλάξει τους όρους της αγοράς ριζικά.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, εφόσον ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 815 μονάδες το θετικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, με την κοντινή αντίσταση να είναι στις 830 μονάδες και την μεγάλη στις 860 μονάδες. Στον FTSE 25 η πρώτη αντίσταση είναι στις 2.083 μονάδες, με την επόμενη να είναι στις 2.116 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 9,92%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της +9,51%. Άνω του 8% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, ενώ άνω του 6% ήταν σε Ελλάκτωρ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΧΑΕ και Φουρλής.

Τα κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα ξεπέρασαν το 5%, ενώ άνω του 4% ήταν σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Cenergy. Κέρδη άνω του 3% σε Motor Oil, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 2% σε ΟΛΠ και Titan. Στο +1,22% ήταν η άνοδος στην Coca Cola και στο +1,01% στον ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα