ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΣΟΚΡΑΤΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

19:38 22/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η πορτογαλική κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για την ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας την Τετάρτη -το οποίο η αντιπολίτευση δεν προτίθεται, προς το παρόν, να ψηφίσει... Ο πρωθυπουργός Σόκρατες έχει προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί εάν τα μέτρα δεν περάσουν, ενώ η πολιτική κρίση απειλεί να ρίξει την Λισαβόνα στο «δίχτυ» του μηχανισμού διάσωσης.

Η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη: Η Λισαβόνα αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις πιέσεις των αγορών να ζητήσει οικονομική διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ,
βλέποντας το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται, ενώ στο τέλος της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη «λύση-πακέτο» στην κρίση χρέους.
Το μέτρα που θα φέρει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση Σόκρατες προβλέπουν περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες (μεταξύ των οποίων και στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας) και αυξήσεις στη φορολογία.
Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσιάζει τα μέτρα αυτά ως απαραίτητα για να αντιμετωπίσει η χώρα χωρίς εξωτερική βοήθεια τη δημοσιονομική της κρίση. Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης όμως αντιτείνουν πως οι προτάσεις υπερβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πολιτικούς εταίρους, δηλώνοντας πως θα τις καταψηφίσουν.
Οι παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία πως ουσιαστικά το νέο πακέτο μπορεί να καταλήξει «μπούμερανγκ» για την Πορτογαλία, ρίχνοντας τη χώρα σε πολιτική κρίση και οδηγώντας την έτσι στο μηχανισμό διάσωσης. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες σε όλους τους τόνους πως η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές για όσο μπορεί.
Τα spread της Πορτογαλίας στις αρχές του μήνα είχαν αγγίξει επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια κοντά στο 7,8%, καθιστώντας απαγορευτικό τον απευθείας δανεισμό.
Ο Σόκρατες μέχρι στιγμής έχει απειλήσει με παραίτηση σε άλλες δύο παρόμοιες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη εκείνη του προϋπολογισμού λιτότητας του 2011, και τελικά οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες προσέφεραν την στήριξή τους. Αυτή τη φορά όμως, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται ανένδοτοι και κάνουν ανοικτά λόγο για πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας πως θα κεφαλαιοποιήσουν το προβάδισμα που έχουν στις δημοσκοπήσεις.
Εάν όντως ο Πορτογάλος πρόεδρος κληθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, το Σύνταγμα προβλέπει πως οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν νωρίτερα από 55 μέρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα