Μειωθηκαν οι απολυσεις, αλλα δεν αυξηθηκαν οι προσληψεις

13:39 4/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κόψίνη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μικρή βελτίωση η οποία, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι προδικάζει και αναστροφή του κλίματος και των κύριων τάσεων στην αγορά εργασίας, καταδεικνύουν τα στοιχεία στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων για τον Μάρτιο. Η αύξηση των...
ροών απασχόλησης κατά 2.095 θέσεις εργασίας προκύπτει κυρίως από τη μείωση του αριθμού των απολύσεων.

Σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία από την εισαγωγή δεδομένων όχι μόνο από τις ηλεκτρονικές αλλά και από τις έντυπες δηλώσεις στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης, η εικόνα που προσεγγίζει περισσότερο
την πραγματικότητα, διαγράφεται ως εξής:
Πράγματι, τον Μάρτιο εμφανίστηκε θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο των ροών απασχόλησης. Μόνο που οι προσλήψεις δεν ήταν αυξημένες κατά 8.950 θέσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βασιζόμενος, προφανώς, μόνο στις ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η πραγματική αύξηση είναι 2.095. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η εισαγωγή στο σύστημα όχι μόνο των ηλεκτρονικών αλλά και των έντυπων υποβολών στο πληροφοριακό σύστημα.
Ταυτοχρόνως, η αύξηση των ροών απασχόλησης, έστω και κατά 2.095 προσλήψεις, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί ένα πεντάμηνο καθαρών μειώσεων. Ωστόσο από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013, ο αριθμός των απολύσεων και των αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας βαίνει μειούμενος (όπως φαίνεται και στον πίνακα). Αυτή η τάση είναι πολύ πιο σημαντική από την εμφανιζόμενη αύξηση του Μαρτίου.
Επομένως, μήπως πρόκειται για αναστροφή της καθοδικής τάσης στην απασχόληση; Μήπως έχουμε τις πρώτες σαφείς θετικές ενδείξεις; Αν ανατρέξουμε στις ροές προσλήψεων - απολύσεων του 2012 θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Διότι και την περσινή χρονιά προηγήθηκε ένα τετράμηνο θετικών ροών στην απασχόληση (λόγω της εποχικότητας) αλλά στη συνέχεια ο δείκτης επανήλθε σε αρνητικό πρόσημο. Επί παραδείγματι, τον Απρίλιο του 2012 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 14.435, τον Μάιο κατά 41.820, τον Ιούνιο του 2012 κατά 10.180, ενώ και τον Ιούλιο το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης ήταν θετικό κατά 14.131 εισερχόμενους.
Η τάση αυτή ανακόπηκε ξανά από τον Ιούλιο του 2012 οπότε ξεκίνησε η καθαρή μείωση στις ροές. Μάλιστα, ό,τι «κερδήθηκε» μέσα σε ένα τετράμηνο του 2012 χάθηκε στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την καταγραφή 84.611 καθαρών περικοπών στην αγορά εργασίας.
Ενα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να αναζητήσουμε πριν πανηγυρίσουμε για αύξηση της απασχόλησης είναι η πηγή των μεταβολών. Από πού προέρχεται η βελτίωση των αριθμών; Από την αύξηση των προσλήψεων ή από τη μείωση των απολύσεων, των οικειοθελών αποχωρήσεων και της λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βελτίωση κατά 2.095 θέσεις εργασίας προκύπτει κυρίως από τη μείωση του αριθμού των απολύσεων και των συμβάσεων που έληξαν κι όχι από την αύξηση των προσλήψεων οι οποίες μάλιστα, μόνο τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν χαμηλότερα στις 3.683. Η μείωση των απολύσεων καταδεικνύει μια αυτοσυγκράτηση των επιχειρήσεων σε συνθήκες χαμηλής ρευστότητας.
Ομως η συμπεριφορά αυτή δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μεταφραστεί και σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης μετά τη λήξη της θερινής, εποχικής, ανόδου. Αλλωστε είναι σύνηθες το φαινόμενο, επιχειρήσεις να μην μπορούν να απολύσουν διότι δεν δύνανται να αποζημιώσουν το προσωπικό.
Μετά τον Σεπτέμβριο θα κριθεί εάν η πρόσφατη ρύθμιση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία και τις εφορίες λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης ή ως μέσο «δημιουργικής καταστροφής» για την αγορά. Εάν η ρύθμιση αποδειχθεί ευνοϊκή για τους οφειλέτες, θα συνεχιστεί η θετική τάση και οι απολύσεις θα έχουν καθοδική τροχιά. Εάν το μέτρο αποδειχθεί εργαλείο αναδιάρθρωσης και επιβίωσης μόνο των επιχειρήσεων που κατορθώσουν να καταβάλουν τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες δόσεις, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δυσμενής.
Keywords
Τυχαία Θέματα