Μερκελ: "χωρις τη νεα δανειακη συμβαση δεν υπαρχει αλλη δοση"

07:27 10/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Δεν πρόκειται να εκταμιευθέι η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχουν οι ...
ιδιώτες, προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας
Νικολά Σαρκοζί, η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι κοινός στόχος της ίδιας και του Σαρκοζί είναι να μην φύγει καμία χώρα από το ευρώ. «Η Ελλάδα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, παραμένει ειδική περίπτωση».

«Πρέπει να δούμε πρόοδο στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από τη σκοπιά μας, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατόν να πληρώσουμε την επόμενη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

«Το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της λογικής, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται μέτρα», τόνισε.
Όπως είπε η κ. Μέρκελ, το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, ο γερμανίος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αίτια της κρίσης, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωικό σταθμό. «Αλλά θα μπορούσε να επισπευθεί. Προσπαθούμε σκληρά γι' αυτό», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Ακόμη και όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου δεν μπορούν να βοηθήσουν εάν δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια της κρίσης», τόνισε.

Το σύμφωνο πειθαρχίας

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας επιδιώκουν την λήξη της διαπραγμάτευσης εντός των προσεχών ημερών και την υπογραφή του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενοποίησης το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

Στο πρώτο «ραντεβού» του έτους στο Βερολίνο, Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν έτοιμοι να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής κεφαλαίων προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος συντάχθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο ως προς την επιβολή του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ζητούν ταχεία κατάληξη των διαπραγματεύσεων επί του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με τον Νικολά Σαρκοζί να τονίζει πως επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες και να υπογραφή η διακυβερνητική συμφωνία το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε, πάντως πως η επίλυση της κρίσης είναι μία διαδικασία «βήμα προς βήμα» και δεν υπάρχει μία μονοδιάστατη λύση.

Στο καίριο ζήτημα του φόρου Τόμπιν, η Γερμανίδα καγκελάριος συντάχθηκε με τη θέση του προέδρου της Γαλλίας σχετικά με την πανευρωπ
Keywords
Τυχαία Θέματα