ΜΕΡΚΕΛ:ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

15:46 24/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Τη λύπη της για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή της χώρας του «γενναίου» προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες σε παραίτηση...
Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ανάγκη λήψης εξωτερικού πακέτου διάσωσης.
Ωστόσο,
η κ. Μερκελ φέρεται αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την υπαγωγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.
«Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αυτό που χρειάζεται είναι δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρύθμιση…Χθες, φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό», δήλωσε στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος Μέρκελ.
«Είναι λυπηρό ότι δεν ήταν εφικτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι το πακέτο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες ήταν «σωστό και θαρραλέο».
Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία «δείχνουν πόσο πολιτικό θάρρος χρειάζεται», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Μιλώντας το πρωί στην Κάτω Βουλή, η κ. Μέρκελ είπε ότι εκείνο που οφείλουν να πράξουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. «Είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη αντί να ανησυχούμε για την τήρηση των προγραμμάτων διάσωσης και άλλων υπερχρεωμένων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε, παράλληλα, την αντίθεσή της για την κοινή έκδοση ευρωομολόγου, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το 2011 θα είναι μια «χρονιά εμπιστοσύνης» για την ΕΕ και παραδέχθηκε ότι η Γερμανία είναι η χώρα η οποία έχει έως τώρα επωφεληθεί περισσότερο από την κυκλοφορία του ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα