ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΕΕΙ Ο ΣΕΒ

22:31 5/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Τις έντονες επικρίσεις του ΣΕΒ για το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και για την απόδοση της συνολικής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ.Δασκαλόπουλος. Οι πρόσφατες διατάξεις «απέχουν από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και από την ελάχιστη προσπαθεια εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος», λέει ο ΣΕΒ...

Μιλώντας την Τρίτη στο συμβούλιο του συνδέσμου, ο Δ.Δασκαλόπουλος ανέφερε σχετικά
πως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 76% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 4%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 55% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο και δεν πληρώνει καθόλου φόρο, το 15% των φορολογούμενων πληρώνει σχεδόν το 80% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ 1660 επιχειρήσεις σε σύνολο 221.000 καταβάλλουν σχεδόν το 70% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Οι διατάξεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «απέχουν πολύ τόσο από την υλοποίηση υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η προετοιμασία για την κατάργηση του ΚΒΣ σε τακτό χρονικό διάστημα και η καθιέρωση φορολογικού πιστοποιητικού από τους ελεγκτές, όσο και από την ελάχιστη προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα και να καταστεί ανταγωνιστικό σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η αποδοτικότητα ενός φορολογικού συστήματος», ανέφερε ο Δ.Δασκαλόπουλος, «εξαρτάται από τη σταθερότητά του, την απλότητά του, τη σαφήνεια των στόχων του και την αντικειμενικότητά του. Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν ικανοποιεί κανένα από τα βασικά αυτά και παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια. Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν κατ' εξοχήν και για το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή. Πρόκειται για τη 10η αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος σε διάστημα 18 μηνών -και ενώ ακόμη εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων εγκυκλίων που αφορούν την εφαρμογή των προηγούμενων νόμων».
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει, σχετικά με τις επιμέρους προβλέψεις, πως η φορολόγηση των κερδών των ΑΕ είναι «αντιαναπτυξιακή και φέρνει τις ελληνικές θυγατρικές ελληνικών ομίλων επιχειρήσεων σε δυσμενέστερη θέση» από εκείνες που ανήκουν σε ξένους ομίλους, ενώ αναφέρει πως ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί πως βοηθά τις επιχειρήσεις που έχουν με υπαιτιότητα του δημοσίου ταμειακά ελλείμματα, εφόσον δεν περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει επίσης «όπως δείχνει η εμπειρία 30 ετών, πως οι αυστηρές ποινές δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, αλλά, αντίθετα, συχνά δημιουργούν προϋποθέσεις κατάχρησης εξουσίας που οδηγεί σε αθέμιτη συναλλαγή αλλά και, ευρύτερα, σε θέματα ηθικής τάξης».
Ο στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εκτιμά ο ΣΕΒ, «θα επιτευχθεί μόνο όταν το φορολογικό σύστημα δημιουργήσει τους μηχανισμούς που θα αυξάνουν την πιθανότητα της αντικειμενικής διαπίστωσης των π
Keywords
Τυχαία Θέματα