Μια χρονια γεματη αλλοθι!...

Γράφει ο Δ. Παλάσκας
(Δρ. Δασολογίας)
Αγαπητό Fimotro,
συμμαζεύοντας τις αποδείξεις της χρονιάς (κάνοντας ένα είδοςμίνι-απολογισμού) πήρε τ' αυτί μου για το θέμα των εμπρησμών τωνελληνικών δασών τις χρονιές 1995-1997 από τις μυστικές υπηρεσίες τηςΤουρκίας. Βέβαια, χειμωνιάτικα είναι λίγο άκαιρο...
να ασχολείται κανείς με τέτοια ζητήματα, αφού τα δάση μάλλον κινδυνεύουν από το ακριβόπετρέλαιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα μειωμένακονδύλια για περιπολίες στα κατά τόπους Δασαρχεία,
παρά από τουςπράκτορες των εξ ανατολάς αιώνιων εχθρών μας (ή και των βορινών). Όμως,τι σημασία έχει εάν τις φωτιές τις έβαλαν ξένοι πράκτορες ή ημεδαποίκτηνοτρόφοι ή πυρομανείς ή οικοπεδοφάγοι; Το ζήτημα είναι ότι μιαευνομούμενη Πολιτεία θα πρέπει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο,και όχι να αναζητά άλλοθι ανοργανωσιάς και απροετοιμασίας.
Δυστυχώς όμως αυτή η νοοτροπία φαίνεται ότι έχει ριζώσει για τα καλάστο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, και ίσως εκεί να οφείλεται η κακήεικόνα του Δημόσιου τομέα γενικότερα, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά τουχρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αποτυχημένες πολιτικές πουεφαρμόζονται.
Η τακτική της μη ανάληψης ευθυνών από κανέναν συνδυάζεται άψογα με τηνύπαρξη εξιλαστήριων θυμάτων. Έτσι, η προηγούμενη Κυβέρνηση επαίροντανγια την κάθαρση που επήλθε στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ με τηνπροφυλάκιση και του ηγούμενου Εφραίμ θα μπορεί να επαίρεται και γιαεπιτυχία στο σκάνδαλο των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. Και αναφέρωτον όρο "εξιλαστήρια θύματα" γιατί αφενός μιλάμε για προφυλακίσεις καιθα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δεχτούμε το τεκμήριο της αθωότητας, καιαφετέρου γιατί θεωρώ απίθανο σε τέτοιες υποθέσεις να μην εμπλέκονταιδεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα άτομα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μετις σποραδικές συλλήψεις των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, με τιςοποίες δημιουργείται ένα ωραιότατο άλλοθι για τις αποτυχημένες εκείνεςπολιτικές που εξέθρεψαν όλα αυτά τα χρόνια τη φοροδιαφυγή. Πάντως,ειδικά στην περίπτωση του Εφραίμ η (άδικη;) προφυλάκισή του θα έπρεπενα σκορπίσει ρίγη ενθουσιασμού στους πιστούς του, αφού κάθε μάρτυραςκαταξιώνεται με τους άδικους διωγμούς και τις φυλακίσεις. Υπενθυμίζουμεεπίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Εφραίμ είχε πει ότι για τις ανταλλαγέςευθύνονταν αποκλειστικά το Δημόσιο! Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, ηανάληψη ευθυνών σε αυτόν τον τόπο αποτελεί ιδιότητα μόνο των...τρομοκρατικών οργανώσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα