Μια προσληψη για καθε δεκα αποχωρησεις σε ολο τον δημοσιο τομεα και για το 2012

10:18 4/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Ακόμα πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο των προσλήψεων στο Δημόσιο για φέτος, καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει την εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις και για το 2012. Το...
μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο βασικά «όπλα» στις συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να δείξει η Ελλάδα
ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου.
Πέρυσι είχε εφαρμοστεί ο ίδιος κανόνας της μιας πρόσληψης προς δέκα αποχωρήσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να τον τηρήσει στο ακέραιο. Το Μνημόνιο προβλέπει για το 2012 ότι θα πρέπει να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, πλην των ΔΕΚΟ που ισχύει ο κανόνας 1 προς 10 για φέτος.
Σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ του στόχου μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015 και του να αποφύγει τις απολύσεις, η κυβέρνηση επιλέγει τη λύση της επέκτασης και για φέτος του κανόνα 1 προς 10. Αλλωστε, η τρόικα σε πρόσφατη έκθεσή της για τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015 θα φθάσουν τις 124.102.
Αρα, για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από τα τέλη του 2010 έως τα τέλη του 2015, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Την πρόθεση αυτή,\ ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist. Στο πλαίσιο της επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει:
1. Την αυστηρότερη υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα. «Ακόμα και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος από 1 προς 5», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
2. Την περιστολή της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
3. Τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών με την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.
4. Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, διατηρώντας όμως το ουσιαστικό επίπεδο κοινωνικής προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται μεγάλη περικοπή κοινωνικών δαπανών ή και καταργήσεις επιδομάτων.
5. Την αναδιάρθρωση των δομών της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. «Κι εδώ θα υπάρχουν σύντομα συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.
6. Τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας.
7. Τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης. 8. Την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. 9. Την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Σήμερα θα γίνει και η πρώτη σύσκεψη με την τρόικα για το πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής
Keywords
Τυχαία Θέματα