Μηπως... ειναι η ωρα του πολιτη;

09:03 23/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
Αγαπητό Fimotro,
Είναι πια γεγονός ότι... πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να βγάλει τους πολίτες από την εσωστρέφεια μειώνοντας φόρους,ενισχύοντας οικονομικά τους χαμηλοσυνταξιούχους βάζοντας...
φρένο στις μειώσεις των μισθών και γενικότερα ενισχύοντας τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πολιτών που μέχρι σήμερα πέρασαν τα πάνδεινα και σήκωσαν το βαρύ φορτίο στην οικονομία!
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
αφού του ευχηθούμε ολόψυχα περαστικά... είναι αποφασισμένος μετά και την εξαγγελία μείωσης κατά 30% των μισθών των βουλευτών και την σύσφιξη των δαπανών για την μετακίνησή τους να ενισχύσει οικονομικά όσους οικονομικά το χρειάζονται αλλά και να θέσει κριτήρια εισπρακτικά στο κράτος όπως οι αποκρατικοποιήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών,περικοπές στους συνεργάτες των υπουργών και γενικά των δαπανών του κράτους... ενώ σημαντικές είναι οι προβλέψεις για την αποκατάσταση των αδικιών των χαμηλοσυνταξιούχων, σε πολυτεκνικά επιδόματα με άμεσα δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης προβλέπετε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αλλαγές στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
Επίσης...θα πραγματοποιηθεί αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το 1974 και μετά. Δήμευση περιουσιών που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα. Ήταν μια πάγια δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για μη πολιτικά θέματα, κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή βουλευτών σε επιτροπές.
Βασική επιδίωξη είναι... και η επιμήκυνση έως το 2016 αφού η τρόικα ζητά μέτρα μείωσης των δαπανών ύψους 11.5 δις ευρώ για το 2013-2014 στόχος όμως της κυβέρνησης είναι να φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία με σκοπό την ανάπτυξη και την ανακούφιση των πολιτών με πρώτο μέτρο την αύξηση του αφορολόγητου από τα 5000 στα 8000 για την επόμενη χρονιά και 10.000 για τη μεθεπόμενη.
Οι αλλαγές είναι η εξής:
1ον Άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% από το 23% που είναι μέχρι σήμερα.
2ον Αλλαγές στο ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% σε 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% σε μια τριετία.
3ον Μείωση στα τεκμήρια που πολλά χαρακτηρίζονται ως ξεπερασμένα και άδικα για τους πολίτες.
4ον Ρύθμιση των δόσεων των δανείων και καταβολή της μηνιαίας δόσης τους στο 30% του εισοδήματος των πολιτών.
5ον Αντικατάσταση του άδικου και εκβιαστικού χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
6ον Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή της καταβολής του στα δύο χρόνια.
7ον Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, από 45% που άδικα φτάνει σήμερα.
8ον Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% για το 2013.
9ον Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
10ον Αλλαγές στο φορολογικό.
11ον Επαναφορά των πολυτεκνικ
Keywords
Τυχαία Θέματα