Μοσκοβισι: η γαλλια υποχωρησε στο γερμανικο "οχι" για τα ευρωομολογα

18:35 2/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Le Figaro ότι το Παρίσι αναδιπλώθηκε σε ό,τι αφορά τις ελπίδες για αμοιβαιοποίηση...
του χρέους της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.
«Πιστεύω ότι [τα ευρωομόλογα] θα εκδοθούν κάποια στιγμή στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη. Αλλά αντιληφθήκαμε ότι προς το παρόν
ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι γερμανοί φίλοι δεν μπορούσαν να υπερβούν» ανέφερε.
Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί αντανακλά έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο έναντι της Γερμανίας αφότου η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία απέσπασαν αρκετές παραχωρήσεις από το Βερολίνο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε, τουλάχιστον καταρχήν στο σχέδιο χρησιμοποίησης των ταμείων σταθεροποίησης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μειώνονται τα κόστη δανεισμού κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Μιλώντας στη Figaro ο Μοσκοβισί αρνήθηκε ότι κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού νότου πέτυχαν μια νίκη επί της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας ότι «ήταν όλη η Ευρώπη που κέρδισε, καταλήγοντας σε ένα συμβιβασμό υψηλής ποιότητας».
Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ότι ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων παραμένει ένας στόχος για το μέλλον.
Η Γαλλία, στο μεταξύ, αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2012 και το 2013 εξαιτίας του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί.
Keywords
Τυχαία Θέματα