Νεα προγραμματα ενισχυσης ανεργων

22:51 6/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και στους στόχους του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του υπουργείου για...
την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η διασφάλιση των πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, η υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και η υλοποίηση των πρόσφατων αλλαγών
στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, επίσης, ότι η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν στηρίζεται, όπως κατά το παρελθόν, στην απλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά στη δημιουργική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να ξεπεραστούν εμπόδια που εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα, καθώς και να αξιοποιηθούν πόροι που δεν απορροφώνται για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα ενημερώσει με επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Άντορ, όσο και στους ομολόγους του, «για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας και την ανάγκη να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή η φωνή για ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης».

Ένα πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι το «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης».

Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών, (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία κτλ.) σε 40 Δήμους με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων και στόχος, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης 1.500 θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 36.000.000 ευρώ, ενώ το 80% του προϋπολογισμού αφορά στη επιδότηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας και το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού σε άλλα λειτουργικά έξοδα των Κοινωνικών Δομών.

Παράλληλα, θα αναπτυχθούν νέες δράσεις για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα αναλάβουν εξειδικευμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, με προϋπολογισμό 13.090.000 ευρώ και 1.480 ωφελούμενους.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες από τις προβλεπόμενες 57.000 θέσεις του προγράμματος (ύψους 188 εκατ. ευρώ) και σύντομα θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες προ
Keywords
Τυχαία Θέματα