Νεες ρυθμισεις δανειων και προγραμματα για τους ανεργους

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Την παράταση στον χρόνο αναστολής των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ανέργους θα συζητήσει το υπουργείο Εργασίας με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ ήδη σε προγράμματα (Τοπικές ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις) που θα...
ενεργοποιηθούν σε ορισμένες Περιφέρειες υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για την κάλυψη των αναγκών που δεν μπορούν να καλύψουν οι άνεργοι σε ένδυση ή ακόμη και σε στέγη. Δειλά δειλά,
στο Εργασίας αρχίζουν να επικεντρώνουν σε προγράμματα και δράσεις στις πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, αν και επί του παρόντος πολλά παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.
Στα «νέα» στοιχεία των δράσεων για τη διατήρηση της απασχόλησης, όπως ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Γ. Κουτρουμάνη στη Βουλή και στα ΜΜΕ, περιλαμβάνεται και καθιέρωση του συστήματος «επιταγής κατάρτισης» (voucher) που θα οδηγήσει τους καταρτιζόμενους να επιλέγουν και να πληρώνουν αυτοί -κι όχι το αντίθετο όπως γίνεται μέχρι σήμερα- τα ΚΕΚ και εν γένει τους φορείς κατάρτισης. Επίσης, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία ενός συμβουλευτικού κέντρου απασχόλησης, το οποίο διαθέτει ιστοσελίδα www.step.gov και θα έχει τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης μέσω των οποίων οι άνεργοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιούνται.
Σήμερα «τρέχουν» 36 προγράμματα και είναι υπό σχεδιασμό άλλα 27. Σε επίπεδο απορρόφησης πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σε σύνολο περίπου 2,659 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 20072013, έχουν ενταχθεί προγράμματα ύψους 1,661 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 887 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 549 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον ΟΑΕΔ, σε σύνολο 834 εκατ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό για προγράμματα απασχόλησης ανέργων, έχουν προκηρυχθεί προγράμματα ύψους 724 εκατ. ευρώ για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο, ελάχιστη επίδραση για τη συγκράτηση της ανεργίας έχουν τα προγράμματα, αφού από το σύνολο των 820.000 ατόμων που ωφελήθηκαν, μόνο οι 75.991 βρέθηκαν σε μια θέση εργασίας. Ταυτοχρόνως, την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευτεί ξεπερνώντας σε ορισμένες περιφέρεις ακόμη και το 20%, οι επιστολές του υπουργείου Εργασίας προς 200 αποδέκτες, επιχειρήσεις και εργατικά κέντρα, για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παραμένουν αναπάντητες. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο (διαθέτει περίπου 500 εκατ. ευρώ) δημιουργήθηκε με στόχο την επανένταξη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση για την κινητοποίηση συνολικού ποσού 2.918.500 ευρώ για 642 απολύσεις σε δύο επιχειρήσεις (ALDI) λιανικού εμπορίου (σούπερ μάρκετ και προμηθευτής) που λειτουργούσαν στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής και σε άλλες περιφέρειες.
Σε επίπεδο απορρόφησης πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σε σύνολο περίπου 2,659 δισ. ευρώ για την προγραμ
Keywords
Τυχαία Θέματα