Νεος αγωνας δρομου μετ' εμποδιων

10:54 3/12/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε νέο αγώνα ταχύτητας αποδύεται η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για την επαναγορά κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, με τη δόση των 34 δισ. ευρώ να αποτελεί το έπαθλο στη γραμμή του...
τερματισμού. Η νέα δοκιμασία έχει καταληκτική ημερομηνία τη 13η Δεκεμβρίου και τα στενά χρονικά περιθώρια επιτείνουν την αγωνία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το εάν το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.

Οι διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες,
επενδυτικά funds κ.λπ. για την επαναγορά, που συνιστά στην πραγματικότητα νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, αρχίζουν επισήμως σήμερα, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα κληθούν να συμμετάσχουν τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και δύο μεγάλα αγκάθια στο εσωτερικό, τα οποία απειλούν τη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού και προεξοφλείται ότι θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα της νέας συνάντησης των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, που αναμένεται εντός της εβδομάδας.Για το πρώτο, τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και ιδίως την πρόταση για κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου, από το οικονομικό επιτελείο αναζητείται φόρμουλα με ισοδύναμα μέτρα, που όχι μόνον θα γίνουν αποδεκτά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά θα αμβλύνουν και τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται από γαλάζιους βουλευτές.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Πάντως, η εναλλακτική πρόταση για μεγαλύτερη φορολόγηση εισοδημάτων από χαμηλότερο επίπεδο (45% συντελεστής για ετήσια εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ) που φέρεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ανάβει μεγαλύτερες φωτιές καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.Εντονες τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για το πλήρες πάγωμα του νόμου για την απόκτηση ιθαγένειας (νόμος Ραγκούση), ενόψει της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του. Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ξιφουλκούν κατά της εγκυκλίου και ετοιμάζονται να θέσουν και αυτό το ζήτημα στη νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Keywords
Τυχαία Θέματα