Νικος αναστασιαδης: ο ακιντζι ειναι προοδευτικος αλλα πρεπει να τον αφησει η τουρκια...

14:31 24/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να συμπίπτουν προς ...
την κατεύθυνση εξεύρεσης αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού μέσα στο 2016, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας στη Σόφια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο διάλογο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τον οποίο χαρακτήρισε προοδευτικό Τουρκοκύπριο,
ο οποίος έχει ως όραμα την επανένωση της Κύπρου, «αλλά που έχει ορισμένα όρια, όρια που περιορίζονται από τις παρεμβάσεις δυστυχώς της Άγκυρας».

«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω» είπε «ότι η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται και επιδιώκει τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού θα βρει στην πράξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν και θα υποστηρίζουν τον κ. Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου μέσα από το διάλογο που διεξάγεται να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που, βεβαίως, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις».

Στις προϋποθέσεις αυτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την απαλλαγή από τις όποιες εγγυήσεις που ανάγονται στο 1960 και μειώνουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή από την παρουσία της όποιας στρατιωτικής δύναμης, έτσι ώστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό την εποπτεία ή ότι ενεργεί ως προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε, ως κράτος μέλος της ΕΕ αυτό που προσδοκούμε είναι την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε μέσα από τον αλληλοσεβασμό κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας κοινότητας να φτάσουμε σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους.
Keywords
Τυχαία Θέματα