Νομοσχεδιο για την πολεοδομικη μεταρρυθμιση τον σεπτεμβριο...

10:06 24/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων...

Έτσι στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης, χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, στη συνέχεια νομοσχέδιο για τις επιτρεπτές επεμβάσεις στο δάσος, ενώ η τελευταία νομοθετική
παρέμβαση που σχεδιάζεται θα αφορά την ελεγκτική λειτουργία του κράτους. Επίσης θα υπάρξει και νόμος για την Τράπεζα Γης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ο Στ. Καλαφάτης ανέφερε ότι υπήρξαν και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας πάνω από 1.300 προτάσεις και σχόλια. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που θα κριθούν αντισυνταγματικές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι «λάβαμε υπόψη το πνεύμα και το πλαίσιο της νομολογίας που υπάρχει μέχρι στιγμής και τις εκδοθείσες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα και μάλιστα για πρώτη φορά νομίζω, γίνεται και τέτοια ρητή αναφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην αιτιολογική έκθεση, ακριβώς για να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε το πνεύμα και το πλαίσιο των αποφάσεων του».
Ένας από τους στόχους του νομοσχεδίου, συνέχισε ο κ. Καλαφάτης, είναι να κινηθεί ο κλάδος της οικοδομής, και γι’ αυτό «για πρώτη φορά θωρακίζεται η «κόκκινη γραμμή» που έχει θεσπιστεί ήδη για την αποτροπή της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Για πρώτη φορά δίνεται στήριξη και υπάρχει πεμπτουσία στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».
Ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν διαπνέεται από φοροεισπρακτικό πνεύμα, καθώς υπάρχει μέριμνα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, δίνονται διευκολύνσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν ο οποίος θα προνοήσει και θα σπεύσει πρώτος να δηλώσει το αυθαίρετο, ότι μπορεί να έχει και το προνόμιο των 102 δόσεων με το μίνιμουμ των 300 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο κατηγοριοποιούνται οι αυθαιρεσίες ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και υπάρχει και μια διαφορετική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ανάλογα με το μέγεθος αυτής, ενώ έχουν μπει «κόκκινες γραμμές» για να μην υπάρξουν νέα αυθαίρετα. Μάλιστα δήλωσε ότι αναμένει προτάσεις από τα κόμματα στο θέμα αυτό.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα