Νοσηλευτριες σε ρολο γραμματεων στον εοπυυ!


Του Θωμά Σίδερη
Την ώρα που η ανάθεση από τον ΕΟΠΥΥ της εργολαβίας των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτικές εταιρείες κινείται στα όρια του σκανδάλου και παρότι το θέμα έφτασε στη Βουλή, την ίδια στιγμή συνεχίζουν να συμβαίνουν... απίστευτες καταστάσεις στον Οργανισμό, ακόμα και μετά την αντικατάσταση του προέδρου του.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες του ΕΟΠΥΥ καλούνται από τους διευθυντές
των τοπικών Μονάδων Υγείας να βγάλουν τις άσπρες ποδιές τους, να πάψουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς και να ασκούν τα υγειονομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να αναλάβουν το ρόλο τηλεφωνητή και τηλεφωνήτριας στα τμήματα των ραντεβού. Μια υποχρέωση όμως που την είχαν αναλάβει εξαρχής οι ιδιωτικές εταιρείες και οι οποίες στην πορεία υπαναχώρησαν, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης όπου στις 26 Σεπτεμβρίου η κοινοπραξία των ιδιωτικών εταιρειών απέλυσε και τους 7 εναπομείναντες υπαλλήλους από τα ιατρεία του Εσταυρωμένου. Με την κίνηση αυτή αφαίρεσαν παντελώς από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους και τους κατηύθυναν αποκλειστικά και μόνο στη λύση των τηλεφωνικών ραντεβού.
Ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Κερατσινίου, Βασίλειος Γεωργαλάς, καταγγέλλει στο fimotro ότι ενώ έχει εγκριθεί η μετακίνηση νοσηλεύτριας από το ΙΚΑ Καλλιθέας στο αντίστοιχο του Κερατσινίου, προκειμένου να καλύψει τη θέση της δεύτερης πρωινής νοσηλεύτριας, η νοσηλεύτρια δεν μπορεί να μετακινηθεί γιατί εργάζεται στο τμήμα των τηλεφωνικών ραντεβού του τοπικού υποκαταστήματος.
Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 735/28-9-2012 έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, καλούνται οι διευθυντές του Οργανισμού να ορίσουν «άτομο ή άτομα» για τη γραμματεία των ραντεβού. Στο τέλος μάλιστα του εγγράφου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για την πρόσβαση στο Σύστημα Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας επισυνάπτονται κωδικοί ανά μονάδα που θα διατεθούν με ευθύνη των διευθυντών στους αρμόδιους υπαλλήλους της γραμματείας». Στο εγχειρίδιο όμως χρήσης του συστήματος, το οποίο επισυνάπτεται στο έγγραφο, υπάρχει το λογότυπο της ιδιωτικής εταιρείας!
Στο έγγραφο βέβαια δε διευκρινίζεται εάν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες θα εργάζονται σε κενές γραμματειακές θέσεις του ΕΟΠΥΥ ή των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες. Και στις δύο όμως περιπτώσεις υπάρχει κραυγαλέα παρανομία.
Στην περίπτωση που οι νοσηλευτές καλύπτουν θέσεις εργαζομένων των ιδιωτικών εταιρειών, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά γεγονός: δημόσιοι λειτουργοί, που τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, παρέχουν εργασία σε ιδιωτικό φορέα. Μια τέτοια μορφή εργασίας όμως, μέσω μιας τέτοιας διαταγής, αποτελεί αναγκαστική εργασία, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα.
Ακόμα όμως και αν οι νοσηλευτές μετακινούνται σε θέσεις Γραμματείας του ΕΟΠΥΥ, πάλι αποτελεί παράνομη πράξη, αφού υπάρχει ανάθεση σε αυτούς αλλότριων καθηκόντων, χωρίς να συντρέχουν μάλιστα οι προϋποθέσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα