Ο ΟΙΚΟΣ S$P ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 50%-70%...

10:57 10/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Σώκου
(από την Καθημερινή)
Κούρεμα 50%-70% βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς θεωρεί ότι η επιμήκυνση του δανείου της τρόικας δεν είναι αρκετή. Ο οίκος προχώρησε χθες σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες...
της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στο B από ΒΒ-, εκτιμώντας ότι το αίτημα περί επιμήκυνσης
της αποπληρωμής του δανείου βοήθειας από την Ε.Ε. θα επεκταθεί και στους ιδιώτες πιστωτές. Αντιστοίχως, ο οίκος Moody’s επίσης έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναφέροντας ως αιτίες το υψηλότερο του αναμενόμενου έλλειμμα του 2010, την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα, προειδοποίησε για υποβάθμιση κατά περισσότερες από μία βαθμίδες σε περίπτωση που αποφανθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Μετά το δημοσίευμα εξάλλου γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο οίκος Fitch Ratings πρόκειται να υποβαθμίσει το ελληνικό χρέος κατά τέσσερις ή πέντε βαθμίδες, ο οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, διευκρινίζοντας ότι η πιστοληπτική του αξιολόγηση για την Ελλάδα είναι ΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές. Η φημολογία ότι επίκειται υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια απόφαση κρίσιμης σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες: Αν γίνει υποβάθμιση κατά πέντε βαθμίδες, οι καλυμμένες τους ομολογίες δεν θα γίνονται αποδεκτές ως ενέχυρο από την ΕΚΤ και θα χρειασθεί νέα στήριξη των τραπεζών, υπό τη μορφή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.
Μετά τη νέα υποβάθμιση, ο οίκος S&P δίνει πλέον στην Ελλάδα βαθμολογία αντίστοιχη μόνο με εκείνη της Λευκορωσίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο σε ένα χρόνο, ενώ διατηρεί τις αρνητικές του προοπτικές, και μάλιστα με «creditwatch negative», γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να το υποβαθμίσει εκ νέου.
Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι «η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μια περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου ένα μήνα πριν.
Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητά τους τίθεται σε αμφισβήτηση όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά».
Από την πλευρά του, ο οίκος βάσισε την απόφασή του στην εκτίμηση ότι επίκειται συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από την Ε.Ε. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «αντανακλά τη θέση του ότι ενισχύεται η άποψη μεταξύ των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας του χρέους των 80 δισ. ευρώ... Ως μέρος αυτής της επιμήκυνσης, πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις των πιστωτών πιθανώς να ζη
Keywords
Τυχαία Θέματα