''οχι'' της συριακης αντιπολιτευσης στη γενευη 2 εαν στοχος δεν ειναι η αποχωρηση ασαντ''...

Την απόφασή της να μην συμμετάσχει στην διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, γνωστή ως Γενεύη 2, εάν διακηρυγμένος στόχος της δεν είναι η αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από το αξίωμά του, ...
γνωστοποίησε την Τρίτη στο Λονδίνο η συριακή αντιπολίτευση, δια στόματος του επικεφαλής της, Αχμέντ Τζάρμπα.
Σύμφωνα με το λόγο τον οποίο εκφώνησε στη συνεδρίαση των «Φίλων της Συρίας» ο κ. Τζάρμπα, η συριακή αντιπολίτευση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της εάν υποκύψει στις δυτικές πιέσεις να προσέλθει στη Γενεύη χωρίς εγγυήσεις για την επίτευξη του μίνιμουν στόχου της εξέγερσης του
2011, που ήταν και παραμένει η αποχώρηση του κ. Άσαντ.
«Ο λαός δεν θα μας πιστεύει και θα μας θεωρήσει προδότες της επανάστασης και του αίματος των ανταρτών. Ο σουλτάνος (σ.σ. ο Μπασάρ Αλ Άσαντ) πρέπει να φύγει. Η Γενεύη δεν μπορεί να πετύχει και εμείς δεν γίνεται να μετέχουμε εάν επιτραπεί στον Άσαντ να κερδίσει χρόνο για να χύσει το αίμα του λαού μας ενώ όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρμπα.
«Κανένα πολιτικό μέλλον για τον Άσαντ»
Οι χώρες οι οποίες συγκροτούν την ομάδα των «Φίλων της Συρίας» συμφωνούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να έχει «κανένα ρόλο στη μελλοντική κυβέρνηση», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάνοντας λόγο για «αμοιβαία συγκατάθεση των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Λονδίνου» όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Εξ ορισμού η αμοιβαία συγκατάθεση σημαίνει ότι η συμφωνία έγινε με τη συναίνεση του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου 11 δυτικών και αραβικών χωρών και των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν από τον περασμένο Μάιο να οργανώσουν μια δεύτερη διεθνή διάσκεψη, την επονομαζόμενη «Γενεύη 2», για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Μέχρι στιγμής, όμως, λόγω των αλλεπάλληλων εμποδίων τα οποία έχουν εμφανιστεί, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ειρηνευτική διάσκεψη.
Στη σύνοδο της Τρίτης, οι εκπρόσωποι των «Φίλων της Συρίας» κάλεσαν την αντιπολίτευση να μετάσχει στη διάσκεψη καθώς, όπως είπε ο κ. Χέιγκ, θα προσφέρει στους Σύρους «τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής τους».
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα