Οδηγιες για τις φοροαπαλλαγες των δικαστων...

09:35 22/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος παρέχει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει...
ότι σύμφωνα με απόφαση του Μισθοδικείου «πρέπει να εφαρμοσθεί και στα εισοδήματα των δικαστικών λειτουργών η φορολογική απαλλαγή που παρέχεται στους βουλευτές».

Ακόμη, αναφέρει η ΕΔΕ ότι η δόση της έκτακτης παροχής («αναδρομικών») που έλαβαν μέσα στο 2014 (5η δόση) φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 25% και δεν υπόκειται σε καμία άλλη κράτηση, ενώ σύμφωνα με την Ένωση το
ποσό αυτό απαλλάσσεται και από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε 2011.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελεών: «Η παροχή αυτή μας χορηγήθηκε έναντι της παραιτήσεώς μας από κάθε άλλη αξίωση προς βελτίωση των αποδοχών μας, για το από 1.1.2003 μέχρι 31.12.2007 διάστημα (βλ. παρ. 6 της υπ’ αριθμ. 2/1601/0022/2008 απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης).

Ενόψει αυτών, η άποψη μας είναι ότι το ποσό της παραπάνω δόσεως απαλλάσσεται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011, έστω κι αν η διάταξη αυτή υπάγει στην εν λόγω εισφορά κάθε εισόδημα, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, που προέκυψε κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 και μετέπειτα».

Δεν παραλείπει η ΕΔΕ να υπενθυμίσει ότι «όπως και για το προηγούμενο οικονομικό έτος, είναι δυνατή για όσους το επιθυμούν, η προβολή των αντίστοιχων αξιώσεων με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, με την υποβολή επιφύλαξης επί της δηλώσεως φόρου εισοδήματος».

Η επιφύλαξη αυτή αφορά δύο σημεία: το πρώτο είναι επί των αποδοχών του έτους 2014 (φοροαπαλλαγή 25%) και το δεύτερο, για τη μη επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης επί των αναδρομικών παροχών που καταβλήθηκαν.

Μάλιστα, παρέχονται οδηγίες για τις δικαστικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση απόρριψης της επιφύλαξης που θα διατυπώσουν.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ΕΔΕ:
«Επισημαίνεται εξ άλλου, ότι κατά της τυχόν απορριπτικής (ρητής ή σιωπηρής) απόφασης επί της παραπάνω επιφύλαξης, πρέπει να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης στον υπόχρεο ή από τη συντέλεση της παράλειψης.

Η παραπάνω προθεσμία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου. Κατά δε της (ρητής ή σιωπηρής) απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής θα πρέπει να ασκηθεί εντός 30 ημερών φορολογική προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης υποχρεούται να εκδώσει απόφαση εντός 90 ημερών από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής στη φορολογική διοίκηση, εάν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από την υπηρεσία εσωτερικής επανεξέτασης και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής.

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων που θα αποφασίσουν να υποβάλουν την εν λόγω επιφύλαξη, επισυνάπτουμε σχετικό σχέδιο.

Η επιφύλαξη αυτή πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός της προθεσμίας που αναγράφεται στη σελίδα που εμφανίζεται μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος, στην οποία θα πρέπει να έχετε επιλέξει το αντίστοιχο εικονίδιο για την υποβολή επιφύλαξης».
Keywords
Τυχαία Θέματα