ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ρεπορτάζ : Κάτια Αντωνιάδη
(από την Ελευθεροτυπία)
Κοντοζυγώνουν οι προθεσμίες για την ένταξη στις περιλάλητες ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και ημιυπαίθριων χώρων, τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος προώθησε με ζήλο τους τελευταίους μήνες. Τις πρώτες μέρες του 2012, επίσης, πρέπει...
να έχουν παραληφθεί όλα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για σπίτια, διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που πρόκειται να ενοικιαστούν.
Ημερομηνίες ολοκλήρωσης
προθεσμιών, αιτήσεις, διαδικασία ένταξης, χρονοδιάγραμμα, πρόστιμα και αμοιβές μηχανικών. Η «Ε» σταχυολογεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να μην μπλεχτείτε στη δίνη της γραφειοκρατίας.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

Λήγει η προθεσμία

Προθεσμία έως 31 Οκτωβρίου 2011

Συνοπτικά: Λιγότερο από 10 ημέρες (εκτός απροόπτου, μια και έχουν προηγηθεί τέσσερις παρατάσεις) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με παραβάσεις σε ημιυπαίθριους χώρους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται στην Πολεοδομική Υπηρεσία. Η διαδικασία: Απαιτούνται η υποβολή αίτησης από τον ιδιοκτήτη (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του), καθώς και υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, το τοπογραφικό και η κάτοψη του ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας που άλλαξε χρήση. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής θα πρέπει κάθε αντίγραφο να βεβαιώνεται για το γνήσιο της υπογραφής. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει ο υπολογισμός του τέλους τακτοποίησης, που καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του τακτοποιημένου χώρου, τη χρήση του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, εξοχικό κ.λπ.), το συντελεστή προστίμου (υπολογίζεται από την υπηρεσία) και την τιμή ζώνης.

Τα έξοδα: Παράβολο 350 ευρώ για τα υπόγεια και 250 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους χώρους που έχουν αλλάξει παράνομα χρήση, καθώς και η τεχνική έκθεση μηχανικού και το παραστατικό αμοιβής του μηχανικού. Η αμοιβή του μηχανικού έχει οριστεί στα 232,53 ευρώ , πλέον ΦΠΑ 23% ανά ιδιοκτησία.

Το πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ (με έκπτωση 10%) είτε σε 10 δόσεις ώς το τέλος του 2012.

Παράδειγμα: Διαμέρισμα, βασική κατοικία με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ εντός σχεδίου πόλης, με δύο ημιυπαίθριους που έχουν γίνει δωμάτια, συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ.

35 τ.μ. (επιφάνεια χώρων προς τακτοποίηση) Χ 1.500 (Τ.Ζ.) Χ 8,5% (συντελεστής) = 3.425 ευρώ

Παράβολο 250 ευρώ

Αμοιβή μηχανικού 280 ευρώ

Σύνολο: 3.955 ευρώ .

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Αμοιβή από 185 ευρώ

Προθεσμία έως 9 Ιανουαρίου 2012

Συνοπτικά: Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, ώστε να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη για το πόση ενέργεια καταναλώνει το κτίριό του. Το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείο
Keywords
Τυχαία Θέματα