Ογδοντα νεκροι σε συγκρουσεις στη δαμασκο

12:48 19/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ στα περίχωρά της Δαμασκού, σύμφωνα με πληροφορίες ακτιβιστών. «Γίνεται μάχη κοντά στο σουπερμάρκετ Χαμάντα και...
ακούγονται εκρήξεις εκεί κι αλλού στη συνοικία. Η ασφάλεια έχει κλείσει πολλούς πλαϊνούς δρόμους και ο φωτισμός έχει κοπεί», ανέφερε μια γυναίκα η οποία ζει στην περιοχή.

«Περί τα 50 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων
σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός», δήλωσε ο Χαιτάμ αλ-Αμπντάλα στη Δαμασκό.

Κάτοικος της συριακής πρωτεύουσας δήλωσε ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη Δαμασκό.

«Η πόλη μοιάζει με στρατόπεδο», είπε
.
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα ανάμεσα στις κυβερνητικές και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το Προεδρικό Μέγαρο και όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια που στεγάζουν τις συριακές υπηρεσίες Πληροφοριών και Στρατιωτικής Ασφάλειας και πρεσβείες.

Βρίσκεται επίσης κοντά στην Πλατεία των Ομεϊγιαδών, στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης, στην Βιβλιοθήκη Ασαντ
και στο αρχηγείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

«Πρόκειται για τις σημαντικότερες μάχες και τις πλησιέστερες στα κέντρα ασφαλείας της Δαμασκού από την έναρξη της εξέγερσης» στις 15 Μαρτίου 2011, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίων
Δικαιωμάτων.

Το Σάββατο, δύο βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν από τις συριακές αρχές σε «τρομοκράτες», προκάλεσαν τον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στη Δαμασκό, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Επιπλέον, στρατεύματα περιπολούσαν στη Μέζε, από την οποία περνά ο αυτοκινητόδρομος από τη Δαμασκό προς τη Βηρυτό, αφότου χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία τον περασμένο μήνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Ασαντ μετά τους θανάτους αντιφρονούντων.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ήταν ήδη αυστηρά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο BBC αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στην περιοχή, μέσα σε πέντε λεπτά ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και άλλοι 30 να τραυματιστούν.

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και την Κυριακή στη Δαμασκό, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση αντικαθεστωτικών που ζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η εξέγερση ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, όταν χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις
Keywords
Τυχαία Θέματα