Οι 16 μνηστηρες για τα κρατικα ακινητα

12:02 19/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Παρά τη δυσμενή κατάσταση της χώρας, οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα μεγάλα ακίνητα που θέλει ν’ αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος. Ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κινήθηκαν διερευνητικά για τα...
ακίνητα του Ελληνικού, της Κασσιόπης (Κέρκυρα), του ΙBC και της Αφάντου (Ρόδου), για τα οποία το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συνολικά 16 διαφορετικοί οργανισμοί συμμετέχουν
στις διαδικασίες αξιοποίησης των πρώτων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Αλφαβητικά οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:
– Atlantica Hellas: Είναι θυγατρική εταιρεία της Atlantica Hotels & Resorts και ενδιαφέρεται για το ακίνητο της Αφάντου. Ιδρύθηκε το 1980 στη Βρετανία και βασικός μέτοχός της (50%) είναι η TUI Travel Inc. Η Atlantica Hotels διαχειρίζεται 25 ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 13 στην Ελλάδα, 8 στην Κύπρο και 4 στην Αίγυπτο. Από τα 25 ξενοδοχεία, τα 13 είναι ιδιόκτητα. Στα άμεσα σχέδιά της και μέχρι το 2014, περιλαμβάνεται η απόκτηση ενός ακόμη πέντε αστέρων ξενοδοχείου στη Ρόδο και η δημιουργία μιας αντίστοιχης μονάδας στα Χανιά. Με τις νέες επενδύσεις η δυναμικότητά φιλοξενίας της Atlantica θ’ αυξηθεί από 6.300 κρεβάτια σε 8.300.
– Elbit: Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό. Η Elbit Imaging εστιάζεται στην αξιοποίηση ακινήτων και έχει αναπτύξει σημαντικά έργα σε Ευρώπη, Αμερική και Ινδία. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ήταν η πώληση αντί 1,43 δισ. δολ. στην επενδυτική εταιρεία Blackstone της συμμετοχής της (100%) στην DDR που διαχειρίζεται 46 εμπορικά κέντρα στη Αυστραλία. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα Μότι Ζίσερ. Θεωρείται από τους πιο σοβαρούς διεκδικητές του Ελληνικού, καθώς στηρίζεται ουσιαστικά από ισραηλινά συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
– Gazit: Η δεύτερη, ισραηλινών συμφερόντων επιχείρηση που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό. Η εταιρεία έχει έδρα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, αλλά η μητρική της Gazit Globe έχει έδρα στο Τελ Αβίβ. Η μετοχή της μητρικής διαπραγματεύεται σε Ισραήλ και Νέα Υόρκη. Διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 17,8 δισ. δολ. σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ν. Αμερική. Βασικός μέτοχος της Gazit Globe είναι η Norstar Holdings (56,4%), η οποία με τη σειρά της ελέγχεται κατά 47,2% από τον επίσης ισραηλινό εκατομμυριούχο Τσέιμ Κάτζμαν.
– Kaglow Holdings: H εταιρεία έχει υποβάλει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, αλλά είναι άγνωστες η προέλευσή και οι δραστηριότητές της.
– LSGI SA: Είναι γαλλική με έδρα το Παρίσι και εξειδικεύεται στη διαχείριση μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ιδρύθηκε το 1958 και σήμερα διαχειρίζεται 70 τέτοια κέντρα σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία. Εχει υποβάλει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
– Lamda Development: Θυγατρική του ομίλου Λάτση, εισηγμένη στο Χ.Α. Η εταιρεία έχει υποβάλει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, την Αφάντου και το IBC. Η ίδια είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία το
Keywords
Τυχαία Θέματα