Οι 4 οροι των ξενων για συμμετοχη στην αυξηση μετοχικων κεφαλαιων των τραπεζων...

21:22 13/4/2013 - Πηγή: Fimotro


Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και να εξασφαλίσουν ιδιωτικά κεφάλαια...
που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν ιδιωτικές, κάτι που πρακτικά θα φανεί ως το τέλος Μαΐου οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και για τις τέσσερις τράπεζες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι προσκλήσεις για την έκτακτη γενική συνέλευση
έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί ενώ όσον αφορά την Alpha Bank την ερχόμενη Τρίτη παίρνει τις οριστικές της αποφάσεις καθώς διενεργεί την Β' Επαναληπτική Γενική της Συνέλευση. Ακολουθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα η οριστική γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς ενώ η ΕΤΕ πραγματοποιεί την καθοριστική γενική συνέλευσή της στις 29 Απριλίου και η Eurobank στις 30 του μηνός.
Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι επαφές των συστημικών τραπεζών με τους ξένους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να συμμετέχουν στις αυξήσεις των τραπεζών.
Χθες και προχθές η Alpha Bank πραγματοποίησε έναν πρώτο γύρο road shows στο Λονδίνο, ενώ τις προσεχείς ημέρες ξεκινούν και τα road shows της Τράπεζας Πειραιώς. Τις επαφές με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές έχουν ξεκινήσει η ΕΤΕ και η Eurobank. Δημοσιεύματα ήθελαν χθες την Εθνική να βρίσκεται σε συζητήσεις και να έχει εξασφαλίσει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ από ξένα επενδυτικά σχήματα. Η ΕΤΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η τράπεζα λειτουργεί θεσμικά και ως εκ τούτου ενημερώνει θεσμικά τις αρχές τους μετόχους και την κοινωνία -«μακράν σκοπιμοτήτων».
Σε τέσσερα σημεία εστιάζουν την προσοχή τους οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους:
1. Βασική ερώτηση των ξένων είναι κατά πόσον η ανακεφαλαιοποίηση που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες είναι επαρκής ή αν τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν εκ νέου τα πιστωτικά ιδρύματα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με στοιχεία Ιουνίου καταγράψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Η αγωνία των ξένων επενδυτών εστιάζεται σε αυτό το σημείο λόγω των υφεσιακών ρυθμών της χώρας που έχει ως συνέπεια την συνεχή αύξησης των «κόκκινων» δανείων.
Οι δύο τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς που έχουν ήδη έλθει σε επαφές με ξένους επενδυτές εκτιμούν πως οι προβλέψεις τους καλύπτουν πλήρως και το πιο αρνητικό σενάριο. Άλλωστε και οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να μην εκδώσουν Cocos και να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά. Συγχρόνως θεωρούν ότι το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο ανταποκρίνεται καλά με δεδομένα τα σημαρινά προβλήματα της αγοράς, και ότι η πλειοψηφία των πελατών τους ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ρυθμίσεις. Αντίστοιχες απαντήσεις αναμένεται να πάρουν οι ξένοι και από τις άλλες δύο τράπεζες, την Εθνική και τη Eurobank.
2. Το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο εστιάζουν οι ξένοι είναι το θέμα που ανέκυψε για όλη την Ευρώπη και αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων.
Η επιχειρηματολογία των τραπεζών εδράζεται στο γεγονός πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις όπως επίσης και στο γεγονός πως η περίπτωση της Κύπρου είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Συγχρόνως στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων είναι κάτω των 100.000 ευρώ, άρα θεωρούνται εξασφαλισμένες.
Σοβαρή επιχειρηματολογία στα πιστωτικά ιδρύματα έδωσε και η πρόσφατη έκθεση της HSBC για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι ευρωπαϊκές καταθέσεις είναι καλά προστατευμένες με τα υπάρχοντα κεφάλαια και η Κύπρος αποτελεί μεμονωμένο ζήτημα. Υπολογίζει ότι οι εξασφαλισμένες καταθέσεις συνολικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται σε 8,9 τρισ. ευρώ.
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ότι σε μεγάλο δείγμα ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ασφαλισμένων καταθέσεων επί του συνόλου που προσεγγίζει το 50%. Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα από ομολογιακές εκδόσεις που μπορούν να απορροφήσουν κραδασμούς πριν κουρευτούν καταθέσεις από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το ποσοστό της Alpha Bank σε πάσης φύσεως τέτοιες ομολογιακές εκδόσεις της βρίσκονται προς ενεχυρίαση στην ΕΚΤ και ξεπερνούν το 35% των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων που χρηματοδοτούνται.
3. Ένα τρίτο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσον οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα είναι έτοιμες να βγουν στις αγορές. Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πως έχουν ήδη πραγματοποιήσει και με τις υπάρχουσες συνθήκες δειλά βήματα προς τις αγορές τα οποία ασφαλώς θα ενταθούν μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον ανακεφαλαιοποιούνται, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο προς τις αγορές και μέσω αυτού του τρόπου να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι εφικτή η έξοδός της από την ύφεση.
4. Τέταρτο κορυφαίο ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι στοιχεία για το πότε και πώς οι ελληνικές τράπεζες πως θα μπορέσουν να περάσουν εκ νέου στην κερδοφορία. Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί, οι εκτιμήσεις ωστόσο συνηγορούν πως εφόσον ολοκληρωθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οι τράπεζες θα έχουν όλες τις προϋποθέσεις να περάσουν στην κερδοφορία.
Οι προνομιούχες μετοχές
Λύση στο καυτό θέμα των προνομιούχων μετοχών αναζητούν οι τράπεζες πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Οι μετοχές αυτές είχαν εκδοθεί από τις τράπεζες και ανήκουν στο Δημόσιο με βάση το νόμο του Γ. Αλογοσκούφη, λήγουν δε το 2014 οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν. Ήταν ο τρόπος που τότε είχε βρεθεί για να χρηματοδοτηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όταν έκλεισαν γι' αυτά οι αγορές. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να εισηγείται στην τρόικα παράταση για 4-5 έτη, όταν δηλαδή το ΤΧΣ θα έχει καταφέρει να φύγει από τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι το οποίο η τρόικα δείχνει να το αντιμετωπίζει όχι αρνητικά. Συγχρόνως υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση οι τράπεζες να μην πληρώνουν τόκο 10% γι' αυτές τις μετοχές στο βαθμό που δεν επιτυγχάνουν κέρδη.
Πρόκληση να μεγαλώσει η μετοχική βάση της Εθνικής
Η ΕΤΕ ουδέποτε αποξενώθηκε της υποχρέωσής της να επιδιώξει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Επίσης ποτέ δεν εμφανίστηκε στην τρέχουσα περίοδο αρνητική κινητικότητα στον τομέα των καταθέσεων της τράπεζας. Αυτά τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ομιλία του προς τους εργαζομένους της τράπεζας, οι οποίοι θα ενημερωθούν τις προσεχείς ημέρες για τη στρατηγική υλοποίησης και για τη φιλοσοφία της πολιτικής της διοίκησης σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε πρόκληση τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της τράπεζας με τη συμμετοχή μετόχων που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της.

Πώς χάλασε το deal της Εθνικής με τη Eurobank
Την περασμένη Κυριακή επισημοποιήθηκε πλέον αυτό που μία εβδομάδα νωρίτερα υπήρχε ως έντονη φημολογία, αναβάλλεται ή χαλάει η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη είναι κατά βάση οι ενστάσεις που πρόβαλε η τρόικα για το μέγεθος του σχήματος. Οι αντιρρήσεις εστιάστηκαν στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχήμα εκπροσωπώντας πια το 40% της αγοράς ενδέχεται να απαιτήσει και νέα χρηματοδότηση πέραν της αρχικώς προβλεπόμενης. Οι πιστωτές προσπάθησαν να διερευνήσουν πως θα λειτουργήσει το σχήμα αυτό και εάν και κατά πόσον υπάρχει περίπτωση το νέο σχήμα να επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο το έλλειμμα ή το χρέος της χώρας.
Τα πρώτα επίσημα χείλη που θέτουν το ζήτημα με κάποιο τρόπο είναι αυτά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου σε εκπομπή της Ελης Στάη στη ΝΕΤ: Είχε πει μεταξύ άλλων για το θέμα Η συγχώνευση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτραπεί. Αν η Εθνική λειτουργούσε υπό κρατικό έλεγχο θα μας έφερνε πίσω δεκαετίες. Δε θέλω να σκέπτομαι το ενδεχόμενο κρατικού ελέγχου της Εθνικής.
Από την 1η Απριλίου, και μετά οι φημολογία εντεινόταν διαρκώς ώσπου την προηγούμενη Παρασκευή 5 Απριλίου κάποιοι θα αρχίσουν να μιλούν για κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών. Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη, σύμφωνα με τις οποίες δύσκολα θα προχωρήσει η συγχώνευση των δύο και οι ανακοινώσεις ήρθαν την Κυριακή 7 Απριλίου.
Η τρόικα συναντάται με τον Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει ανακοίνωση βάσει της οποίας επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυξήσεις κεφαλαίου
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις.
Λίγο αργότερα μέσα στην το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως οι δύο τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν απαντήσει στην ΤτΕ ότι είναι δύσκολο να διασφαλίσουν το 10% των κεφαλαίων της συνολικής τους ανακεφαλαιοποίησης επομένως το ΤΧΣ είναι και αυτό το οποίο αποφασίζει για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι συγκεκριμένες τράπεζες.
Έτσι το κεφάλαιο του μεγάλου deal κλείνει σε τούτη τη φάση τουλάχιστον.
Μία ημέρα μετά ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: Μη βιάζεστε να μιλήσετε για ναυάγιο. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank συγκαλούν την Τρίτη 9 Απριλίου τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θέμα την αύξηση κεφαλαίου.
Το δ.σ. της Εθνικής συνεχίζεται και στις 10 Απριλίου και η Τράπεζα πραγματοποιεί πρόσκληση στους μετόχους της με καταληκτική ημερομηνία β επαναληπτικής συνέλευσης στις 29 Απριλίου Οι μέτοχοι καλούνται να ψηφίσουν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας που προβλέπει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με reverse split και μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών με σκοπό να σχηματιστεί ισόποσο αποθεματικό. Προβλέπει ακόμη την έκδοση Cocos μέχρι 1900 εκατ. ευρώ. Τέλος προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι 9756 εκατ.
Πάντως και οι δύο τράπεζες τονίζουν ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή τους και κατ' επέκταση την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Eurobank δημοσιοποίησε προχθές πρόσκληση που προβλέπει και αυτή με την ίδια διαδικασία δημιουργία έκτακτου αποθεματικού έκδοση Cocos μέχρι 1700 εκατ. Ευρώ και αύξηση μέχρι 5.839 εκατ.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα σημειώνεται πως θα επιδιώξει να βρει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) πριν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ένα από τα ζητούμενα είναι κατά πόσον θα συμμετέχουν στις αυξήσεις οι παλιοί μέτοχοι και ιδιαίτερα οι μέτοχοι που αντιμετωπίζουν ειδικό πρόβλημα όπως τα ταμεία. Τα ταμεία λοιπόν των οποίων η συμμετοχή μετά την ανταλλαγή έχει υποχωρήσει κάτω από 16% αναζητούν επενδυτική συμβουλή καθώς ενδέχεται να συμμετέχουν όχι με αγορά μετοχών αλλά με αγορά δικαιωμάτων μέσα από το χρηματιστήριο ώστε να διατηρήσουν την ρευστότητά τους αλλά και να μην απολέσουν τα δικαιώματά τους ως προς την αύξηση.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
αυξηση, τραπεζες, αυξηση, συμμετοχή, alpha bank, alpha eurobank, εθνικη τραπεζα, μαΐου, alpha, ετε, eurobank, road, ιουνίου, κυπρος, ελλαδα, hsbc, συγκεκριμένο, ΕΚΤ, λύση, τροικα, συμμετοχή, deal, νέα, χρεος, νετ, ττε, στουρναρας, split, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, eurobank alpha, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, τραπεζα κυπρου, κοινωνια, ημερομήνια, μια ημερα, το θεμα, εθνικη, εξοδος, ετε, θεμα, κυπρου, λονδινο, νετ, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, ττε, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φημες, alpha, eurobank, hsbc, αγορα, αγωνια, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, δημοσιο, δειχνει, δειγμα, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εξελιξη, ετη, ευρωπη, ιδια, ομιλια, εκδοσεις, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυκλος, κρατικο, λύση, μαΐου, μειωση, προβληματα, ρυθμισεις, σεναριο, συγκεκριμένο, σχεδιο, σχηματα, τριτη, φαυλος, φαυλος κυκλος, χειλη, αγορες, ασφαλεια, βηματα, deal, δικαιωματα, road, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, split, τραπεζα, θελω να
Τυχαία Θέματα