Οι ειδικοί εξηγούν γιατί ο σεισμός στην σάμο έγινε τόσο αισθητός στην αττική

Για το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε βόρεια της Σάμου μίλησε ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος-σεισμολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο σεισμολόγος αρχικά αναφέρθηκε στη φύση του σεισμού, σημειώνοντας πως «ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα, το οποίο έχει κανονική γεωμετρία, δηλαδή το έδαφος που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του ρήγματος υποχώρησε. Σε σχέση με το νότιο μέρος, το ρήγμα αυτό έχει διεύθυνση Ανατολή-Δύση και βρίσκεται βόρεια της Σάμου. Έχει δε σχηματισθεί στη μεγάλη υποθαλάσσια λεκάνη που υπάρχει μεταξύ της Σάμου και των

μικρασιατικών ακτών».

Αναφορικά με τον λόγο που η σεισμική δόνηση έγινε τόσο αισθητή στην Αττική, ο κ. Γκανάς είπε πως «ο λόγος για τον οποίο έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα ο σεισμός αυτός, είναι επειδή η Αθήνα βρίσκεται ακριβώς δυτικά από το ρήγμα αυτό, πάνω στο οποίο έγινε και η διάρηξη».

«Από τον σεισμό αυτό λόγω και του μεγέθους του, 6,7 Ρίχτερ και της μετατόπισης του πυθμένα, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις ακτές της βόρειας Σάμου αλλά και των μικρασιατικών παραλίων» επεσήμανε ο κ. Γκανάς ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως αυτός ο σεισμός «είναι ένας τυπικός σεισμός για την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και θα υπάρξει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες».

Ερωτώμενος για το αν πρόκειτσι για τον κύριο σεισμό, ο κ. Γκανάς απάντησε πως: «με βάση το ιστορικό της περιοχής θεωρώ ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Όσον αφορά τις μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη, ο σεισμολόγος ανέφερε ότι: «ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες επιταχύνσεις, λόγω του μεγέθους του, ωστόσο οι ζημιές οι οποίες έχουν σημειωθεί, οφείλονται κυρίως στην κακή ποιότητα των κατασκευών».

Τελευταίος σεισμός που έχει δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, ήταν το 1904, με μέγεθος 6,8.

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα

Αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σημείωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα μικρού τσουνάμι.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε ουσιαστικά στα θαλάσσια σύνορα Σάμου και Τουρκίας και έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αντίκτυπο του σεισμού στην περιοχή της Σάμου.

Άκης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης από την πλευρά του εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Παπαζάχος: Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς – Να μην κατοικηθούν σπίτια με ζημιές

Κατηγορηματικός πως τα σπίτια που έχουν παρουσιάσει ζημιές από τον σεισμό, στη Σάμο, δεν πρέπει να κατοικηθούν ως να τα ελέγξουν οι μηχανικοί, είναι ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε πως «περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Ίσως να υπάρξει και κάποιος πιο κοντά στο νησί. Οι μετασεισμοί ίσως διαρκέσουν και μήνες».

Και συμπλήρωσε: «Όποια σπίτια παρουσιάζουν προβλήματα από τον σεισμό δεν πρέπει να κατοικηθούν. Πρέπει πρώτα να ελεγχθούν, καθώς ένα νέος μετασεισμός μπορεί να το ρίξει.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 7 ρίχτερ. Κανένα κτίριο χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή αυθαίρετο, δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέξει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

The post Οι ειδικοί εξηγούν γιατί ο σεισμός στην Σάμο έγινε τόσο αισθητός στην Αττική appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα