Οι ρουπακιωτης και αθανασιου τοποθετουνται για τον ορο ''επιορκοσ''...

22:59 23/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Βολές κατά των νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που διαπράττουν αδικήματα εξαπέλυσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ...
Χαράλαμπος Αθανασίου, από το βήμα ημερίδας της ΚΕΔΕ.

Η κριτική των δύο υπουργών επικεντρώθηκε γύρω από τη χρήση του όρου «επίορκος» αλλά και από τις προβλέψεις του νόμου για τοποθέτηση δημοσίων υπαλλήλων σε αργία χωρίς πρότερη τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή τουλάχιστον δικαστική απόφαση σε α' βαθμό.
«Είναι
ασύνηθες να χρησιμοποιείται η λέξη επίορκος, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Προβάλλεται εμβληματικά με τρόπο που δεν βοηθά τη νομιμότητα, αλλά δημιουργεί κλίμα. Ας απαλλάξουμε λοιπόν την πολιτική μας ζωή από τον τιμωρητικό χαρακτήρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μένουν ατιμώρητοι εκείνοι που έφταιξαν. Αλλά πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς οι υπόλοιποι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Είναι λάθος ο χαρακτηρισμός επίορκοι. Με τον τρόπο που χρησιμοποιείται παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι κατάκτηση του ελληνικού νομικού πολιτισμού, που πήρε όλος ο πολιτισμένος κόσμος από εμάς» πρόσθεσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι είναι αντίθετος να τίθεται δημόσιος υπάλληλος σε αργία μόνο με δίωξη.
Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Αθανασίου και για το περιρρέον κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να ζητά αίμα» για να προσθέσει ότι «αν δεν κάνουμε πιο ευέλικτο το νομοθετικό πλαίσιο, φοβάμαι ότι πολύ σύντομα υπουργοί, δήμαρχοι, διοικητές οργανισμών, θα φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους μήπως και παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για παραλείψεις ή παρατυπίες. Και τότε είναι που θα καταρρεύσουν όλα».
Θέλοντας, μάλιστα, να περιγράψει και το εύρος του προβλήματος σημείωσε ότι τόσο στο γραφείο του όσο και στου υπουργού Εσωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, φθάνουν πολλές ανώνυμες επιστολές, αλλά και πρώην δήμαρχοι ή υποψήφιοι που έχασαν στις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να καταγγείλουν συναδέλφους τους για οικονομικές ατασθαλίες, χαριστικές παροχές και διάφορες παρεκκλίσεις, κυρίως οικονομικής φύσης. Όταν, όμως, τους λέει ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες, αρκεί να διατυπωθούν γραπτά, επώνυμα και ενυπόγραφα, δεν το πράττει κανένας.
Keywords
Τυχαία Θέματα