Οηε: ''αγνοειται'' η τυχη 7.000 κρατουμενων στη λιβυη

Περίπου 7.000 κρατούμενους κρατούν ακόμη οι Λίβυοι πρώην αντάρτες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι φυλακισμένοι κρατούνται χωρίς να έχουν πρόσβαση σε οποιουδήποτε είδους νομικές διαδικασίες, διότι η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν...
λειτουργούν, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων.

Πολλοί από τους κρατούμενους κατάγονται από την Υποσαχάρια Αφρική και φέρονται να ήταν μισθοφόροι που είχε προσλάβει το καθεστώς Καντάφι.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ,
η νέα λιβυκή κυβέρνηση αντέδρασε θετικά στις πιέσεις να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

«Ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ήδη πραγματοποιήσει κάποιες ενέργειες προς την μεταφορά της ευθύνης για τους κρατούμενους από τις ταξιαρχίες των ανταρτών στις αρμόδιες κρατικές αρχές, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες κράτησης, να αποτρέπεται η κακοποίηση των κρατουμένων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης όσων δεν πρέπει να κρατηθούν περισσότερο.», αναφέρεται στην έκθεση.

«Πιστεύω ότι οι ηγέτες της νέας Λιβύης είναι πραγματικά αποφασισμένοι να οικοδομήσουν μία κοινωνία βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί όσο το δυνατόν πιο άμεση δράση, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες κρατήσεις και να προληφθούν φαινόμενα κακοποίησης και διακρίσεων, απέναντι σε πολίτες ξένων χωρών, αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε ομάδα λίβυων πολιτών.», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα