Οργιο φοροδιαφυγης σε μικρα καταστηματα

07:12 5/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Οργιο φοροδιαφυγής στα μικρά καταστήματα. Το επισημαίνει στο χθεσινό της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank. Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζοντας τη μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο 2011 διαπιστώνουν ότι...
στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) η πτώση περιορίστηκε στο 0,4%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στα μικρά καταστήματα τροφίμων- ποτών- καπνού ανήλθε «στο εξαιρετικά ανησυχητικό και άκρως εντυπωσιακό 19,7%».
Ακριβώς αντίστροφη ήταν, συνεχίζουν, η επίδοση των ανωτέρω τομέων τον Οκτώβριο του 2010, όταν ακόμη οι καταναλωτές μάζευαν αποδείξεις για να επιτύχουν υψηλότερη φορολογική απαλλαγή. Η πτώση του όγκου πωλήσεων των μεγάλων καταστημάτων ήταν τότε στο 9,1% και των μικρών στο 4,5%.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2011 η αξία των πωλήσεων εκτός καταστημάτων (αγορές από απόσταση) σημείωσε κάθετη πτώση κατά 33,4% από 13,4% τον Οκτώβριο του 2010.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα πολυκαταστήματα ένδυσης- υπόδησης, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, σε σχέση με τα μικρά καταστήματα.
Στους μεγάλους παρατηρήθηκε μηδενική μεταβολή στον όγκο πωλήσεων τον Οκτώβριο 2011 (από πτώση 10,6% τον Οκτώβριο του 2010). Αντίθετα στα μικρά καταστήματα ένδυσης -υπόδησης παρατηρήθηκε τεράστια πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 29,8% (από 10,4% ένα χρόνο πριν). «Η διαφορά είναι προφανώς ότι στα μεγάλα καταστήματα τίποτα δεν αγοράζεται χωρίς απόδειξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα