Πανελλαδικες αστοχιες...

18:25 25/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Έχοντας δει τα θέματα των Πανελλαδικών, σπεύδω να προσυπογράψω την παρέμβαση του μαθητή της Γ' Λυκείου με τίτλο '' Περί των Πανελλαδικών ''. Πράγματι, τα θέματα ως τώρα είναι αυξημένης δυσκολίας και απευθύνονται σαφώς σε...
καλά προετοιμασμένους μαθητές. Χωρίς να έχω καμία απολύτως διάθεση να υπερασπιστώ
τους '' αδιάβαστους '' μαθητές, αν και όπως και να΄χει είμαι από από φύση και θέση, αδιαπραγμάτευτα, πάντα με το μέρος των νέων παιδιών, καλό θα ήταν να σκεφτούμε όλοι μας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκαν τα παιδιά αυτά που προσπαθούν φέτος να μπουν στα Πανεπιστήμια, έχοντας ως στόχο την απόκτηση ενός απαξιωμένου πτυχίου που δεν είναι ικανό πια να τους εξασφαλίσει ούτε θέση εργασίας, αλλά ούτε και καμία σπουδαία ποιότητας ζωής.
Τα παιδιά λοιπόν αυτά προετοιμάστηκαν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς βιβλία, χωρίς τις απαραίτητες βάσεις και υποδομές, αφού η Ά. Διαμαντοπούλου από το 2009 έως το 2012 '' ζωγράφισε '' στο Υπουργείο Παιδείας φέρνοντας τα πάνω κάτω. Τα περισσότερα δε από αυτά τα παιδιά, ως γνωστόν, δεν είχαν ούτε την άνεση, αλλά ούτε και την πολυτέλεια της προετοιμασίας σε κάποιο από τα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά σχολεία. Αντίθετα οι γονείς τους, από το υστέρημα τους, κυριολεκτικά πια, τους εξασφάλισαν την αναγκαία, λόγω ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού συστήματος, φροντιστηριακή στήριξη, ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πολυπόθητη θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σχετικές πιθανότητες επιτυχίας.
Καλό θα ήταν λοιπόν, μέσα σε αυτή την τόσο ιδιότυπη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία να μην ξεχνάει η Κεντρική Επιτροπή Θεμάτων του Υπ.Παιδείας ότι όταν ζητάμε από μαθητές της Γ' Λυκείου να αναλύσουν και να εμβαθύνουν σε κείμενα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ ή να αναλύσουν ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, τοποθετώντας ψηλά τον πήχη, θα πρέπει πρώτα εμείς μέσα στα σχολεία να έχουμε δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και ως Υπουργείο, αλλά και ως διδακτικό προσωπικό. Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στο τέλος μιας χρονιάς που το Υπουργείο έχει αλλάξει 3 Υπουργούς μέσα σε 3 μήνες, μιας χρονιάς που μαθητές λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία, μιας χρονιάς που δεν είναι όπως οι άλλες. Γι ' αυτό καλό θα ήταν επιλέγοντας θέματα, αν δεν μπορούμε να είμαστε επιεικείς με τους μαθητές, πράγμα δύσκολο γιατί αυτό προϋποθέτει και αγάπη για τον άνθρωπο, αλλά και για το εκπαιδευτικό λειτούργημα, τουλάχιστον ας κάνουμε το απολύτως ελάχιστο, προσπαθώντας να είμαστε δίκαιοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα