ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ"


«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως... μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής όπου επιτεύχθηκε κούρεμα το ελληνικού χρέους κατά 50%.

«Μία καινούρια ημέρα ξημερώνει και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες για την υπεράνθρωπη θυσία τους... Χωρίς τη δική τους συγκλονιστική προσπάθεια,
όλα θα είχαν τελειώσει τον περασμένο Μάιο. Θα είχαμε χρεοκοπήσει με τραγικές συνέπειες... Διαπραγματευτήκαμε με ισχυρό εργαλείο την αξιοπιστία μας και αποφύγαμε το θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας... Και μόνο που βρισκόμαστε εδώ είναι επίτευγμα».
«Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση δεν θίγει τις συντάξεις αντιθέτως διευκολύνεται η άσκηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων».

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές, έχουμε μπόλικη δουλειά, εθνικής σημασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα ήταν περίεργο και ανεύθυνο να χαθεί το επίτευγμα».
«Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην συμφωνία ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κ.Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους. Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτότ το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας αλλός», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των τραπεζών. «Είδαμε να εκφράζονται ανησυχίες επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού στις τράπεζες. Αυτό είναι περίεργο» είπε.Και πρόσθεσε: «Είχαμε και πολλούς υπερπατριώτες με κορόνες στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τελικές αποφάσεις, προκαταβάλλοντας εθνικές καταστροφές και αποτυχίες. Αυτοί διαψεύδονται διότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτά που ζητήσαμε.»

Σημειώνεται ότι στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζει, αρχικά, η Ευρωπαϊκη Αρχή Τραπεζών (EBA) τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ενίσχυση των κεφαλαίων τους με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου των «27» για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%. Το ποσό καλύπτεται από το υπάρχον πλαίσιο, σύμφωνα με την Αρχή.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας παρέμβαση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού είπε ότι: “Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα χαρεί με την σημερινή συμφωνία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα, θα αρχίσει νέος κύκλο
Keywords
Τυχαία Θέματα