Παραιτηση "κατηγορω" απο 2 εισαγγελεις

Ρεπορτάζ : Αλ. Αυλωνίτης
(από το Έθνος)
Σαν βόμβα έσκασαν χτες οι παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατήγγειλαν παρεμβάσεις...
στο έργο τους από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα του οικονομικού εγκλήματος.
Αφορμή για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών, που προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, ήταν σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το σημερινό τμήμα και η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος ανατίθεται σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση υποστήριξαν ότι «το σχετικό προσχέδιο ετέθη υπόψη τού κ. Πεπόνη, για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας», ενώ χαρακτήρισαν την παραίτηση «βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντιεισαγγελέων εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν...», ενώ τους κάλεσαν «να αναφέρουν αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία...».
Ωστόσο, οι δύο εισαγγελείς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είχαν χειριστεί με επιτυχία μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα είχαν ανοίξει ιδιαίτερα σημαντικές έρευνες οικονομικών υποθέσεων, που «άγγιζαν» και πρόσωπα του δημόσιου βίου, φέρονταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπισή τους, κάτι που προκύπτει ευθέως από το ότι στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την αντικατάστασή τους με το υπό προώθηση σχέδιο νόμου ως πρόφαση! Στην επιστολή τους, που είναι γραμμένη σε ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» και διαβιβάστηκε μέσω του προϊσταμένου τους, αρμόδιου για οικονομικά θέματα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, εξηγούσαν τους λόγους της παραίτησής τους, ενώ ζήτησαν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στα χέρια του Γρηγ. Πεπόνη βρισκόταν η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ
Μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιάς προσήλωσης στο υπηρεσιακό καθήκον μας».
«Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
«Ηδη, με σχέδιο νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρ
Keywords
Τυχαία Θέματα