''παρακολουθουν αβουλοι τις εξελιξεις στην οικονομια''...

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού...
Όπως υπενθυμίζει η Κουμουνδούρου, «ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πρόσφατα την άποψη ότι το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να καλυφθεί με τη μετακύλιση (roll over) των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες
της Ευρωζώνης». Οι προσδοκίες όμως που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο ΥΠΟΙΚ, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «διαψεύστηκαν μέσα σε λίγες ώρες διά στόματος του κ. Άσμουσεν, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος απέρριψε τη μετακύλιση των ομολόγων ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο ισοδυναμεί με νομισματική χρηματοδότηση (monetary financing), που απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ακόμη ότι ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, «που μέχρι στιγμής έχει προσδιοριστεί στα 6 δισ. για το δεύτερο μισό του 2014 και συνολικά στα 10,5 - 11 δισ. μέχρι τα μέσα του 2016», συζητήθηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, «δεν λήφθηκε καμία απόφαση». Παραπέμπει επίσης σε απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές και αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύλιση των ομολόγων, θα καλυφθεί με ισοδύναμο τρόπο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί άβουλη την οικονομία της χώρας να καταστρέφεται και την κοινωνία να βυθίζεται στη φτώχεια», ενώ χαρακτηρίζει παράλληλα υποκριτική τη στάση της ΕΚΤ, η οποία, όπως σημειώνει, «στην περίπτωση της Ιρλανδίας, τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε τη συγκατάθεσή της για ανταλλαγή των κρατικών υποσχετικών (promissory notes), που είχαν δοθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA στην Irish Bank Resolution Corporation (IBRC), με νέα κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας 25 έως 40 χρόνων».
Με τον τρόπο αυτό, τονίζει η Κουμουνδούρου, ουσιαστικά επιτράπηκε στο ιρλανδικό δημόσιο να αναδιαρθρώσει σημαντικό μέρος του χρέους του μέσα από μια αρκετά περίπλοκα δομημένη σειρά συναλλαγών, η οποία παγκοσμίως έχει χαρακτηριστεί ως «νομισματική χρηματοδότηση σε όλα εκτός από το όνομα».
«Ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμπλέουμε με τις ‘τεχνοκρατικές’ επιλογές του ΥΠΟΙΚ ή των τραπεζιτών. Αντιθέτως, αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι, για να φανεί ότι τα μέτρα λιτότητας αποδίδουν, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες κατασκεύασαν το ‘πετυχημένο παράδειγμα’ της Ιρλανδίας, η οποία χάρη στην παραβίαση των αρχών της ΕΚΤ προανήγγειλε την έξοδό της από το ‘πρόγραμμα διάσωσης’», συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο εξοργιστικό από όσα διαδραματίζονται, είναι ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται, οι λύσεις που προκρίνονται και οι πολιτικές αποφάσεις, που λαμβάνονται, στοχεύουν όχι στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας αλλά στη συνέχιση της σκληρής λιτότητας προς το συμφέρον της οικονομικής ολιγαρχίας».
«Το μόνο που επιδιώκουν είναι να δοθεί μια επίπλαστη εικόνα δικαίωσης της ακολουθούμενης πολιτικής, παρά την οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική εξαθλίωση, προβλήματα που η λιτότητα όχι μόνο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιρλανδίας», καταλήγει.
Keywords
Τυχαία Θέματα