ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

10:26 21/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Να «τακτοποιήσει» τα αυθαίρετα, μετά το Πάσχα, επιχειρεί η κυβέρνηση που ξεκινά διάλογο για το θέμα.Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αναζητούν τη νομική φόρμουλα που θα τους επιτρέψει να εισπράξουν χρήματα για τα δημόσια...

ταμεία από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει στα δημόσια ταμεία έσοδα μεταξύ 1,5 και 2 δισ.
ευρώ.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η λύση που προκρίνεται είναι τύπου περαίωσης.
Δηλαδή θα καταβάλλεται προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό του προστίμου θα επιμερίζεται σε δόσεις.
Ετσι για φέτος υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, για το 2012 άλλα 500 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων να εισπράττονται έως και το 2015.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως πρέπει να μπει «μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν», χωρίς να θελήσει να μιλήσει με λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των προστίμων τακτοποίησης.
«Σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης είναι εξοντωτικά. Στο πλαίσιο του Συντάγματος, θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να εκλογικευτούν οι καταβολές των προστίμων, να εισπραχθούν σημαντικού ύψους έσοδα από το Δημόσιο και ταυτόχρονα όσοι υπαχθούν στη διαδικασία αυτή να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια μελλοντική απαίτηση για κατεδάφιση», ανέφερε.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αναζητηθεί μία νομοθετική λύση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία να διασφαλίζει όσους μπουν στη ρύθμιση.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νομιμοποίηση γιατί είναι αντισυνταγματική, αλλά για τακτοποίηση του ζητήματος.
«Επιχειρούμε την είσπραξη των προστίμων σε ένα πιο βατό πλαίσιο από σήμερα, που τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας σημαντικές «εκπτώσεις» στο ύψος των προστίμων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν ενστάσεις από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι με την κ. Τίνα Μπιρμπίλη μπορεί να υπάρχει μία διαφορά τόνου και όχι διαφορά ουσίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα