Περιπατος στην αθηνα των περασμενων χρονων...

16:30 6/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Μία ξεχωριστή έκθεση, που μας προσφέρει μία μοναδική βόλτα στην Αθήνα του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, ...
εγκαινιάζεται στις 7 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. Τίτλος της, «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας».

Η έκθεση, που αποτελεί προάγγελο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 2016,
φωτίζει με μοναδικό τρόπο την άγνωστη στους περισσότερους Αθήνα εκείνης της εποχής. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο οι μεγάλοι Ευρωπαίοι περιηγητές, που γοητευμένοι από την κλασική αρχαιότητα –πάνω στην οποία στηρίχτηκε η Αναγέννηση στη Δύση–, επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να δουν από κοντά τα μεγαλειώδη ερείπια του μακρινού παρελθόντος.

Κάπως έτσι, 22 εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και 14 πρωτότυπα έργα τέχνης, ανάμεσά τους ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά, αποτελούν τον οδηγό μας γι’ αυτή την έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων με τη συνδρομή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Δίπλα τους 35 μαρμάρινα γλυπτά από τη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, καθώς και μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών.

Υπάρχει επίσης και ένα μοναδικό ντοκουμέντο για την ελληνική μουσική της εποχής, όπως την κατέγραψε ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L.A. Bourgault-Ducoudray επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874 – 75, που συμπληρώνει αυτή τη μοναδική μνημειακή τοπογραφία της πρωτεύουσας. Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να εστιάσει καλύτερα στους χάρτες της πόλης, να πάρει μία γεύση της κοινωνικής ζωής της Αθήνας εκείνης της εποχής και να ξεφυλλίσει εικόνες από βιβλία που εκτίθενται. Μία πολύτιμη έκθεση για όψεις της Αθήνας του τότε, που σίγουρα διαφεύγουν στους περισσότερους από εμάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα