''πιθανη και νεα χαλαρωση της νομισματικης πολιτικησ''...

19:46 3/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (ουσιαστικά, πρόκειται για το τύπωμα χρήματος), δήλωσε ο πρόεδρός της, M.Ντράγκι, ...
κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, για να εξηγήσει την απόφασή του να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25%.

Όπως είπε ο Μ.Ντράγκι, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όσα μη συμβατικά μέτρα έχει στη διάθεσή της, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει
για πολύ τόσο χαμηλός στην Ευρωζώνη.

“Το δ.σ. της ΕΚΤ είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει όλα τα μη συμβατικά εργαλεία που προβλέπονται από την εντολή του, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους μιας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού”, είπε. Όπως σημείωσε, το δ.σ. συζήτησε και την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έπεσε το Μάρτιο στο 0,5%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν η οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση. Με τις τιμές να παραμένουν για έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 1%, δηλαδή σε αυτό που ο Μ.Ντράγκι περιγράφει σαν “ζώνη κινδύνου”, οι φόβοι για τη βύθιση της Ευρωζώνης στο φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, εντείνονται.

Πάντως, ο Μ.Ντράγκι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός, αλλά θα αυξηθεί κοντά στο 2% στα τέλη του επόμενου έτους. Επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη διανύει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού αλλά όχι αποπληθωρισμού. Και εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν ελαφρά από το 0,5% που είναι τον Μάρτιο. Σταδιακή αύξηση προβλέπεται από τα τέλη του 2014.

Τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, παρά τα σημάδια αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας στο 0,25%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% και το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,75%.
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα του δολαρίου φτάνοντας τα 1,3775 δολάρια.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης ο Ντράγκι επεσήμανε ότι αυτή είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ κι ότι στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συνοδεύονται από αντίστοιχη νομισματική πολιτική.

Το ευρώ κινείται πτωτικά στα 1,3759 δολάρια κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντράγκι.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα