Πλησιαζει η ωρα των κυρωσεων για τη συρια

Συνεχίζεται η βία στη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που δεν επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών στη χώρα, εντός της προγραμματισμένης διορίας που έχει θέσει ο...
Αραβικός Σύνδεσμος. Ετοιμη η Τουρκία να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Εάν η Συρία δεν απαντήσει στην προγραμματισμένη διορία -ή εάν απαντήσει αρνητικά-, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνέλθει την Κυριακή για να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο
κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά από τη Συρία να επιτρέψει σε περίπου 500 παρατηρητές να εισέλθουν στη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δαμασκός έχει συμφωνήσει να εισέλθουν μόλις 40.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δράσει σε ομοφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, εάν η Συρία δεν δείξει δείγματα καλής πίστης για να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Χθες βράδυ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ωστόσο, απέκλεισε κάθε ξένη επέμβαση, που θα μπορούσε να εμπλέξει τη χώρα του εναντίον της Συρίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πάντως, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του σήμερα, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου και ότι συνεχίζει τις επαφές με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός είχε δηλώσει ότι το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου προς τον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ αποτελεί μια «νέα, αλλά και τελευταία ευκαιρία» για τη Συρία.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Συρία «δεν χρειάζεται αποφάσεις, ούτε κυρώσεις, ούτε πίεση», αλλά εσωτερικό διάλογο ανέφερε η Μόσχα.
Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της διορίας, οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας βομβάρδισαν τις περιοχές Χομς, Ιντλίμπ και Χάμα. Ο στρατός εξαπέλυσε αυτές τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις, αναζητώντας λιποτάκτες στις τάξεις του.
Σφοδρός ήταν ο βομβαρδισμός σε συνοικίες της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άτομα σε βίαιες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής με το σλόγκαν «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα μας προστατεύει».
Keywords
Τυχαία Θέματα