Ποιος θα αναλαβει την ηγεσια τoυ πασοκ;

16:30 3/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Πλησιάζει η ώρα του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή στο κλειστό του Πανελληνίου...
Μία ιστορική στιγμή αφού περίπου 2.000 σύνεδροι θα αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα του ιστορικού κόμματος στο συνέδριο στην Κυψέλη. Θα υπάρξουν οι μεγάλες αποφάσεις σε μία φάση που πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αν και είναι ένα μικρό -κοινοβουλευτικά- κόμμα.

H κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
συνεδρίασε την Τρίτη με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», ωστόσο οι συζητήσεις του τριημέρου- από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου- στο ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχήσουν οι αποφάσεις του μέλλοντος για το κίνημα. Θα κυριαρχήσει το ζήτημα της μετεξέλιξης του κόμματος, με τις περισσότερες φωνές να κάνουν λόγο για εκλογή αρχηγού από τη βάση στις 14 Ιουνίου.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνει τη δική του μάχη, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεκινά την κούρσα με υψηλές πιθανότητες. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να φιλοδοξεί να είναι μεταξύ των διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία φέρεται να έχει στο πλευρό της -μεταξύ άλλων- τον Χρήστο Πρωτόπαπα και Πάρι Κουκουλόπουλο. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας, έχει δηλώσει ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «κουβαλώντας» τις θέσεις των πολιτικών κινήσεων της Ελιάς.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του για το αν θα βάλει υποψηφιότητα κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς πολλοί θα έβλεπαν το 36χρονο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή ως ένα πιθανό υποψήφιο. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τελικό αποτέλεσμα ίσως επηρεάσουν τις συζητήσεις του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί παράλληλα με τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Σχετικά με το Συνέδριο, αρκετά στελέχη μεταφέρουν τη διατήρηση του ΠΑΣΟΚ ως κορμού για έναν νέο φορέα και για εκλογή αρχηγού από τη βάση στις 14 Ιουνίου, αν και και κάποιο μικρό ποσοστό εκφράζει την άποψη να γίνει η διαδικασία από το συνέδριο.

Εν τω μεταξύ πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να την ψηφίσουν προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες -όποτε και αν αυτές γίνουν- εθνικές εκλογές.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την Τρίτη «η χώρα έχει ήδη μπει σε μία κρίση νομιμοποίησης και πρόσθεσε να μην γίνει παρεξήγηση ότι το μικρό κοινοβουλευτικό ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής και της κυβέρνησης ή ζήτημα εκλογών, αλλά η χώρα είναι σε φάση κρίσης αντιπροσώπευσης και κρίσης νομιμοποιήσης, γιατί είτε θα υπάρχει μία συμφωνία ομολογία παραδοχής ότι η κυβέρνηση είπε ωμά ψέμματα προεκλογικά και παραπλάνησε τους πολίτες και θα έχει ομολογήσει την αποδοχή της δικής μας στρατηγικής, είτε η κυβέρνηση θα αφήσει να οδηγηθεί η χώρα σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, σε μία ρήξη, σε μία ταπείνωση».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ισχύσει άμεσα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200. Εάν ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα θεσπίστηκε με την προοπτική της εξασφάλισης ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων για να σημειωθεί πως «ο μετασχηματισμός από το 2012 και μετά του κομματικού συστήματος από δικομματικό σε πολυκομματικό και το χαμηλό ή πάντως όχι πολύ υψηλό ποσοστό του πρώτου κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (18,85% στις εκλογές του Μαΐου 2012, 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου 2012, 36,34% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015), κατέστησε πλέον το bonus, όχι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα