Πολεμος ανακοινωσεων συριζα - πασοκ για τη ρυθμιση δανειων του οεκ''...

«Τρύπα στο νερό» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων, που χορηγήθηκαν από τράπεζες και επιδοτούνταν ...
από τον καταργηθέντα Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Όπως ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, η εν λόγω
ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνος τρόπος να ανακουφιστούν τα υπερχρεωμένα σε τράπεζες νοικοκυριά είναι η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους τα χρόνια του μνημονίου.
Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Στρατούλης, θα μπορέσει να αποτραπεί το κοινωνικό κραχ και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.
Η δήλωση του κ. Στρατούλη προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού ξαναχτυπά, υποσχόμενος ολική διαγραφή χρεών... Ρωτάμε αν αυτή είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει κοστολογηθεί, πόσο κοστίζει και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λ. Συγγρού, προσθέτοντας ότι περιμένει «άμεσα και τεκμηριωμένα» την απάντηση της Κουμουνδούρου.
Με νέα του ανακοίνωση ο Δημήτρης Στρατούλης απαντά στη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας πως το «εξωκοινοβουλευτικό» κομμάτι της ΝΔ δεν θυμάται τι συζητά στη Βουλή το κοινοβουλευτικό της και προφανώς τι έλεγε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών», που συζητήθηκε πριν μήνες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλειά της και απορρίφτηκε από την τότε τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία.
Όπως υπενθυνμίζει, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων προβλέπει:
-Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση
-Την ολική διαγραφή των χρεών για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας επί πέντε (5) συναπτά έτη), για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.
-Τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα χρόνια του Μνημονίου.
«Σε κάθε περίπτωση εκεί στις μονταζιέρες της ΝΔ, για να μην εκτίθενται διαρκώς, πριν αρχίσουν τις συρραφές και τα μοντάζ τους ας ρωτούν και κανένα κοινοβουλευτικό τους στέλεχος», καταλήγει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίετυσης.
«Επειδή η ανακοίνωσή τους δεν διαφωτίζει ούτε καν τους ίδιους, περιμένουμε συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις. Η ολική διαγραφή των χρεών που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κοστολογηθεί; Πόσο κοστίζει; Και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;», ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία.
Keywords
Τυχαία Θέματα