Πολιτικο μετεκλογικο αδιεξοδο στη βουλγαρια...

21:26 14/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Πολιτικό αδιέξοδο διαφαίνεται στη Βουλγαρία λίγα 24ωρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες κατήγαγαν οριακή νίκη οι Συντηρητικοί του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Μετά τους Σοσιαλιστές, και το τουρκικό ...
κόμμα “Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών” απέκλεισε, δια στόματος του αρχηγού του Λουτφί Μεστάν, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το GERB του Μπορίσοφ αλλά και το εθνικιστικό "Ατάκα".
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του “Ατάκα”, που έλαβε επίσης το “εισιτήριο” για τη νέα
Βουλή, Βόλεν Σίντεροφ, κατέστησε σαφές ότι είναι αδύνατη κάθε συνεργασία του κόμματός του με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ που «όχι μόνο πρόδωσε και πούλησε την εμπιστοσύνη μας με τον πλέον άσχημο τρόπο, αλλά διεξάγει και ενσαρκώνει την πολιτική του νεοαποικιασμού ξένων συμφερόντων εις βάρος της Βουλγαρίας».
Εάν το πρώτο κόμμα - οι Συντηρητικοί του Μπορίσοφ - δεν κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε η εντολή ανατίθεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο πρόεδρος του “Ατάκα” έθεσε ως όρο τη συμφωνία «να γίνουν αμέσως μερικά πράγματα που τα χρειάζεται η Βουλγαρία και που είναι στο πρόγραμμά μας», όπως τόνισε. Το “Ατάκα”, που όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές θα παίξει ρόλο-κλειδί στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, διαμαρτύρεται εναντίον των Ρομά και τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης των ξένων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.
Το εθνικιστικό κόμμα απορρόφησε μεγάλο μέρος της λαϊκής οργής που προκάλεσε η πολιτική λιτότητας και τα σκάνδαλα διαφθοράς της κυβέρνησης Μπορίσοφ με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στο 7,4% από 1% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις στις αρχές του έτους.

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλιστής ηγέτης Στανίσεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του μπορεί να βρει πολλά κοινά σημεία προσέγγισης με το “Ατάκα” αναφορικά με τις πολιτικές επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα