Πολυμερη διασκεψη για το κυπριακο ζητα ο γγ του οηε

08:12 26/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης , ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό και έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διήμερων...
συνομιλιών στο Γκρίντρι του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και ενώπιον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου,
αφού προηγηθούν συνομιλίες δυο εβδομάδων στη Λευκωσία με τον κ. Ντάουνερ.

Στη συνέχεια, μετά την έκθεση του ΓΓ, θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θεωρείται από ελληνοκυπριακή πηγή κλειδί για τις παραπέρα εξελίξεις. Όπως υποστηρίζεται, η Λευκωσία επενδύει στη στάση μονίμων μελών του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) ώστε να ανατραπούν σχεδιασμοί που θα παραγνωρίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΓΓ. για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης.

Όπως πρότεινε ο Μπαν Γκι-Μουν αυτή η διάσκεψη θα γίνει προς τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Αναλυτικότερα ο Μπαν Γκι-Μουν, στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «οι διήμερες διαβουλεύσεις στο Γκρίντρι ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.

Στη συνέχεια, είπε ότι ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, σημειώνοντας πως «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

Για τα επόμενα βήματα, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα [Τετάρτη], ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου».

Ο Μπαν Κι-μουν ανέφερε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον ειδικό μου σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.«Σ' αυτό το στάδιο, διατηρώντας το momentum και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Έχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Τέλος, στη δήλωσή του τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας» και ότι «ο κ.Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές».

Δηλώσεις Χριστόφια

Ο πρόεδρος Χριστόφ
Keywords
Τυχαία Θέματα